Ziua Națională a Vinului, cea mai mare sărbătoare a tradițiilor, devine mai prietenoasă mediului. Ediția a XVI-a marchează o premieră pentru un eveniment public - evoluează spre un alt nivel de conștientizare eco, promovând standarde europene în materie de sustenabilitate. De aici și laitomotivul - „Păstrăm legenda vie”.

Facem împreună primul pas să devenim eco-friendly

Ziua Națională a Vinului își propune să devină eco-friendly prin optimizarea consumului de energie electrică, utilizarea energiei regenerabile, reducerea cantității de deșeuri produse, colectarea separată și reciclarea gunoiului, utilizarea de materiale nepoluante și biodegradabile, folosirea de mobilier, tacâmuri și pahare ecologice. Acești pași sunt necesari pentru a păstra legenda vie – Vinul Moldovei.

Pe lângă elementele inovative pentru promovarea culturii eco-friendly și comportamentul responsabil față de mediul înconjurător, Ziua Națională a Vinului continuă să promoveze Vinul Moldovei, să pună accent pe consumul moderat și conștient al vinului de calitate, dar și pe sporirea culturii vinului în rândul consumatorilor.

Cum sărbătorim eco-friendly Ziua Națională a Vinului 2017

• pentru prima dată degustăm vinurile cu pahare ecologice din tritan, 100% reciclabile, cu logo-ul „Wine of Moldova”. Paharele ecologice sunt inerte la interacțiunea cu vinul și oferă posibilitatea de a savura corect aromele Vinului Moldovei și de promova cultura eco-friendly;
• colectăm separat deșeurile, care ulterior vor fi triate și reciclate de companii specializate;
• voluntari, inclusiv 50 de activiști eco din străinătate, contribuie la salubizarea continuă a spațiului de desfășurare a evenimentului;
• zone de relaxare amenajate din materiale naturale și elemente de decor eco;
• zona gastronomică utilizează vase, tacâmuri și coșuri de gunoi din materiale biodegradabile;
• în zona consumului moderat experții țin lecții despre sustenabilitate și responsabilitatea față de mediu;
• organizatorii își propun să reducă în proporție de 25% consumul de energie electrică față de ediția precedentă;
• cortul Oficiului Național al Viei și Vinului – stand sustenabil Pop–up –realizat din lemn reciclat și va fi dotat cu panouri solare;
• scena principală din Piața Marii Adunări Naționale dotată cu ecrane LED, iar sărbătoarea vinului va culmina cu un impresionant show de lumini.

Iar noutățile nu se opresc aici. Ești așteptat pe 7 și 8 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău să descoperi legendele Vinului Moldovei și să fii inițiat în cultura eco-friendly.