Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău în comun cu Procuratura au desfășurat, pe parcursul unei luni de zile, acțiuni de documentare și, ulterior, reținere a unor tineri bănuiți de falsificarea unei vize SUA. În rezultatul operațiunii de investigație, echipa comună a identificat trei moldoveni implicați în fabricarea vizei contrafăcute, depistată la trecerea frontierei prin punctul de trecere Aeroportul Internațional Chișinău.

Astfel, în data de 15 august, pe sensul de ieșire din țară, cu intenția de a ajunge în Italia, s-a prezentat o cetățeană a Republicii Moldova de 27 de ani. La controlul de frontieră persoana s-a legitimat în baza unui pașaport moldovenesc, care în urma verificării, inspectorul de frontieră a observat că viza SUA nu corespundea standartdelor legale, existând suspiciuni cu privire la veridicitatea acesteia. După cercetarea minuțioasă a documentului au fost confirmate bănuielile polițistului de frontieră, viza SUA era falsă. Mai mult, falsul depistat a fost confirmat și de către reprezentanții Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, care s-au implicat activ cu suportul necesar în cercetarea cazului.

În cadrul audierii, tânăra a declarat că nu știe nimic despre cele descoperite, afirmând că i-a fost perfectată viza de către un conațional stabilit în SUA și pe care îl cunoștea de pe rețelele de socializare.

Totodată, pentru elucidarea circumstanțelor infracțiunii, au fost inițiate un șir de măsuri speciale de investigații și multiple acțiuni de urmărire penală. S-a reușit identificarea a trei persoane cu vârste cuprinse între 25 și 32 de ani, implicate în falsificarea vizei SUA. Fiecare tânăr avea rolul său în infracțiune, iar profitul atingea suma de 5000 dolari SUA.

În prezent, doi dintre tinerii identificați au fost reținuți și se află în izolatorul de detenție preventivă, pe numele acestora fiind emis un mandat de arest de 20 de zile pentru fiecare. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani pentru organizarea migrației ilegale.

Măsurile speciale de investigație continuă, pentru stabilirea altor persoane care au beneficiat de aceste servicii, precum și figuranții de peste hotare implicați în acest caz.