Fostul președinte a României, Traian Băsescu a criticat, marți, modul în care autoritățile române au acționat în privința legii învățământului din Ucraina, apreciind că "a fost o mare eroare de acțiune de politică externă", transmite Agerpres.

„A fost o mare eroare de acțiune de politică externă. În primul rând, ambasada noastră de la Kiev n-avea dreptul să nu tragă semnalul: atenție, în Rada Supremă a Ucrainei, s-a reluat discuția despre legea învățământului! Această lege a mai fost votată o dată, în timpul lui Iușcenko. I-am ridicat în cap tot Bruxelles-ul, am vorbit cu el, m-am dus la Kiev și n-a mai promulgat-o. Acum a fost rescoasă din sertar, deci ambasada trebuia să prevină, MAE, să înceapă demersurile”, a declarat Băsescu, la TVR 1.

Întrebat dacă ar fi putut autoritățile române să solicite sprijinul Bruxelles-ului, Băsescu a răspuns: „O, da! Și am văzut intervenția ministrului de externe maghiar la ONU, unde domnul președinte (Klaus Iohannis — n.r.) făcea foarte bine dacă în plen, că știa problema, avertiza. Așa, dânsul a făcut o declarație că s-a întâlnit pe coridor cu Poroșenko. (…) E o bătălie care trebuie dată, pentru că românii din Ucraina nu sunt (…) veniți, diasporă, sunt trăitori acolo, acolo s-au născut. (…) Și în timpul Uniunii Sovietice românii au avut dreptul să învețe în limba română, nu se poate într-o Ucraină care aspiră către Vest”.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat luni o lege care întărește învățământul în limba ucraineană în școli, reformă criticată de autoritățile din România și din alte țări din regiune care au comunități etnice în această republică ex-sovietică, relatează France Presse.

Conform sursei citate, această reformă a învățământului restrânge progresiv spațiul acordat disciplinelor studiate în colegii și în licee în limbile minorităților naționale puternic implantate în Ucraina — precum comunitățile română, ungară, poloneză. Elevii proveniți din aceste minorități vor putea totuși să învețe în continuare în limbile lor materne, dar în discipline separate.

Această lege, care urmează să intre în vigoare în 2020, nemulțumește de mai multe săptămâni autoritățile țărilor din regiune.

AFP notează că președintele României, Klaus Iohannis, afirmase joi că această lege „va limita drastic accesul minorităților la educație în limba lor maternă” și și-a anulat, în semn de protest, vizita prevăzută în Ucraina.