Republica Moldova implementează o legislație concurențială, care este pe deplin aliniată la normele europene. Cu toate acestea, rămân nesoluționate subiecte din mai multe domenii, precum sectorul bancar, cel al telecomunicațiilor sau al asigurărilor, care necesită atenție și implicare, pentru a asigura respectarea condițiilor concurențiale. Concluzia a fost formulată de Asociația Investitorilor Străini, în cea de-a cincea ediție a Cărții Albe, relatează bizlaw.md.

Una dintre problemele invocate vizează furnizorii de servicii over the top (OTT – Skype, Viber etc.). În prezent, cea mai mare amenințare cu care se confruntă operatorii de telefonie mobilaă din Republica Moldova constă în scăderea sau stagnarea ratelor de profitabilitate a operatorilor, din punct de vedere al rentabilității asupra capitalului investit.

Astfel, operatorii din telecom sunt nevoiți să împartă baza de clienți cu o serie de alți jucători care vin cu aplicații smartphone OTT, de exemplu, over-the-top – aplicații care nu sunt distribuite prin canalele tradiționale. Furnizorii de servicii OTT au creat mai multe alternative atrăgătoare la ofertele tradiționale, cum ar fi apel voce și mesageria mobilă, mai interactivă față de serviciile voce/SMS standard. Provocarea pentru jucătorii din telecom este cu atât mai mare, în condițiile în care lipsește o reglementare clară care ar oferi condiții de concurență loială și nediscriminatorie pe piața serviciilor de comunicații electronice.

Mediul de afaceri propune impozitarea acestor operatori. Mai exact, să fie elaborate reglementări pentru furnizorii serviciilor OTT egale cu cele ale operatorilor telecom, pentru crearea unui mediu concurențial echitabil pentru toți furnizorii de astfel de servicii. Acest lucru ar însemna înregistrarea, pe teritoriul Republicii Moldova, ca agenți economici supuși impunerii fiscale.

O altă provocare este sectorul bancar. Și asta pentru că legislația fiscală defavorizează persoanele fizice față de cele juridice. Potrivit art. 25 din Codul fiscal, persoanelor juridice li se permite deducerea cheltuielilor legate de plata dobânzilor pentru credite, ceea ce micşorează baza impozabilă, pe când pentru persoanele fizice nu există o asemenea prevedere.

Astfel, mediul de business propune modificarea Codului fiscal prin implementarea unor prevederi ce ar permite deducerea cheltuielilor legate de plata dobânzilor la credite de către persoanele fizice. Permiterea deducerii cheltuielilor legate de plata dobânzilor pentru creditele persoanelor fizice ar stimula creditarea ipotecară, care la rândul său ar duce la creșterea investițiilor în construcții, creșterea volumului de tranzacții imobiliare și, respectiv, încasări suplimentare din TVA.

În același timp, deducerea cheltuielilor legate de plata dobânzilor pentru creditele ipotecare ale persoanelor fizice ar micşora baza impozabilă pentru cetăţeni şi nu ar discrimina persoanele fizice faţă de cele juridice.