/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Câți bani au cheltuit partidele în prima jumătate de an? PDM a tocat 18 milioane de lei pentru deplasări

missing
28 septembrie 2017, ora 16:14

Potrivit „Promo-LEX”, partidele au „uitat” să includă unele cheltuieli în rapoartele prezentate la CEC, în total, în prima jumătate a anului, fiind omise, astfel, cheltuieli de aproape 21 de milioane de lei.

„PDM nu a raportat cel puțin 18.817.703 lei. Partidul Nostru – 521.718 lei, PSRM – 496.390 lei”, a menționat Cornelia Călin, analist finanțe „Promo-LEX”.

Partidul Democrat este lider și la încasarea veniturilor. Acestea se ridică la 35 de milioane de lei, majoritatea provenind din donații. PDM a cheltuit cei mai mulți bani pentru „deplasări în interes de partid” peste hotare. Mai exact, este vorba de 18 milioane de lei, spune „Promo-LEX”. Asta în timp ce democrații au declarat la CEC doar 148 de mii de lei.

„Am inclus cheltuieli de deplasare ale membrilor PDM, care nu au fost raportate, anume deplasări cu un avion charter”, susține Cornelia Călin.

„Eu știu că în raportul care este prezentat anual de PDM se vor fixa toate cifrele și atunci, la finele anului, vom putea vedea dacă sunt niște carențe sau omisiuni, sau dacă a fost o eroare din partea celor care au prezentat raportul”, a spus purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Experții au remarcat și fundațiile de caritate care promovează imaginea unor politicieni, fără a raporta cheltuielile: „„Fundația „Edelweiss”, a lui Vlad Plahotniuc, fundația „Renato Usatâi”, fundația de binefacere „Soluția” și un SRL afiliat Partidului politic Șor”.

„Se vede partea care iese din donații, mai complicat e să vezi partea ce intră în fundații. Și aici e un aspect chiar important să vedem în baza la ce se formează donatorii, lista, în baza la ce se formează sursele cu care se operează în acele fundații”, a declarat șeful echipei de analiză „Promo-LEX”, Igor Bucătaru.

Raportul „Promo-LEX” relevă că partidele s-au îmbogățit, în special, pe seama donațiilor, iar cea mai mare parte a banilor sunt cheltuiți pentru aparițiile în presă și promovare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram