/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Politica cu Natalia Morari: CCA reprimă activitatea TV8. Instituția susține presa politizată, iar pe cea independentă o „sugrumă”

missing
28 septembrie 2017, ora 14:01

„Sunt absolut convins că decizia a fost scrisă înainte, iar toți cei care au votat, toți cei 6 bravi membri ai CCA care au ridicat ca niște roboței mâinile pentru o decizie care este împotriva dezvoltării presei și asta este foarte clar. Când au existat încălcări foarte clare și grave ale deontologiei și ale legislației în raport cu unele televiziuni din trust-ul mediatic controlat de partidul guvernant iar membrii CCA și în speță președintele acestei instituții publice i-au protejat, i-au menajat”, a declarat Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente.

„Noi știm foarte bine că din punct de vedere al pieții libere este imposibil de supraviețuit în condițiile actuale fără un suport din partea donatorilor. Mie mi s-a creat impresia personal că ei sunt la current cu acest lucru și de aceea și amână această decizie,” a declarat realizatoarea emisiunii Natalia Morari.

„CCA astăzi și-a arogat și nu numai astăzi dar și în ședința din august și-a arogat niște drepturi pe care nu le are, iar președintele CCA la un moment dat chiar defapt a spus un neadevăr și anume că dacă vezi doamne va avea loc cesiunea aprobată de către CCA, ulterior CCA va putea fi acuzat că nu s-a achitat acea datorie,” a menționat directorul executiv al Asociației Presei Independente.

„Amânări se pot produce intenționat sau neintenționat. Odată se îmbolnăvește un reprezentant, a doua oare se îmbolnăvește grefiera, a treia oară eventual nu avem un traducător care este necesar, a patra oară judecătorul este la semininar sau doamne ferește se îmbolnăvește el. A patra oară se declarară sărbătoare națională, cum declară Guvernul din când în când. Și fiecare această amânare are loc în interval cu cel puțin o lună jumate dacă nu chiar două”, a spus Victor Panțiru, avocatul TV8.

„Este vorba despre un litigiu între Asociația Orda și copyright care se ocupă de drepturile cântăreților autohtoni și Analitic Media Grup, actualul deținător al licenței. De la începutul lunii august, noi am aflat și apropos de la CCA dintâi, și apoi noi am primit chemarea în judecată că această asociație dă în judecată postul nostru de televiziune, fost post de televiziune tv7 acum tv8, pentru faptul că din 2010 până în 2016 postul de televiziune nu a plătit drepturi de autor pentru clipurile musicale difuzat eîn timp de noapte, ceea ce este un fals”, a adăugat Natalia Morari.

„Tot ceea ce se întâmplă arată că puterea lucrează cu metode foarte bine pregătite, elaborate undeva în afară și aduse pe masa structurilor statului care sunt plătite din bani publici și care i-au decizii așa cum s-a vorbit, rădicând mâna și citind de pe foaie ceea ce li s-a adus. Încearcă să discrediteze în fața societății, încearcă să facă donatorii să se distanțeze de aceste instituții pentru că ei au înțeles foarte bine că dar din grant-uri și finanțări externe poți să ai o politică independent”, a menționat Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

„Dnul Vicol nu a înțeles, că trăim într-I piață media aproape în totalitate monopolizată, în care există case de vânzări care își permit, reduceri până la 80% pentru bugete de publicitate cu condiția ca aceste bugete vor fi plasate în exclusivitate doar la posturile de televiziune care sunt vândute prin această casă de vânzări. Și este vorba de casa media care aparține președintelui PD-Vlad Plahotniuc”, a mai menționat Natalia Morari în cadrul emisiunii.

„Există anumiți donator care așteaptă această cesionare pentru că pentru ei este important să susțină o Asociație Obștească cu o organizație non-profit, pentru că atunci ei vor fi convinși că noi nu avem drept scop să ne punem banii în buzunar. Postul de televiziunea la care noi ne aflam a respectat toate drepturile de autor și acele clipuri video muzicale care le arătam în timpul nopții noi plăteam drepturi de autor. Faptul că asociația Orda cere 1 milion 200 a fost invocate pentru a amâna cesionarea,” a adăugat Morari.

„Puteți aprecia gradul nostru de independență al produselor noastre comparative cu majoritatea mass-mediei din RM. Eu vreau foarte mult ca în fiecare seară când veniți acasă și înainte ca să vă culcați să porniți butonul tv8 să vedeți ce post de televiziune este acesta și să nu uitați cum ați votat Dvs. astăzi, pentru că vor veni timpuri și veți răspunde pentru tot”, a conchis realizatoarea emisiunii.

După câteva luni, după ce CCA a solicitat mai multe acte de la TV8 în vederea cesionării licenței, ieri aceștia din nou au blocat examinarea cererii de cesiune a licenței TV8 de la „Analitic Media Grup” către Asociația Obștească „Media Alternativa”. TV8 va acționa în judecată decizia CCA.

Vizionați varianta integrală a emisiunii AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram