Paturi dotate cu sistem de alertare a medicilor, ceasuri moderne pentru asistentele medicale care permit recepționarea imediată a chemării, școala pentru diabetici și condiții moderne atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical - așa arată prima secție de endocrinologie din Chișinău, modernizată conform standardelor europene. Secția se află la Spitalul „Sfînta Treime” din Capitală.

Ecaterina Traci suferă de diabet zaharat de 10 ani de zile. Până acum femeia a fost internată în alte spitale. Condițiile de aici nu se compara însă cu ceea ce a văzut până acum.

„- Ieri am fost internată aici, astăzi este a doua zi și sunt foarte mulțumită. Este curat, este apă caldă, toate condițiile sunt. 

– Paturile cum vi se par?

– Foarte bune, sunt ortopedice. Mulțumim pentru tot”, a spus Larisa Traci, pacientă.

Ecaterina spune ca acum nu va mai trebui să aștepte medicul atunci când se simte rău. Cu ajutorul unui buton de lângă pat, îl poate cheamă oricând. „Comod și pentru pacient, și pentru noi – în câteva minute noi ne apropiem și acordăm ajutorul necesar”, a menționat Coban Cristina, asistent medical.

„E bine, e curat. Suntem puțini. Acolo eram mai mulți. Avem apă caldă la robinet, ferestrele sunt frumoase. Acolo și podeaua, când mergeam, ne împiedicam”, a spus Tamara Delogramatic, pacientă.

Secția mai este dotată și cu două ceasuri moderne. Unul e pe mâna asistentei de proceduri, iar celălalt la asistenta de post. „Când asistentele noaste nu sunt la post, în caz că nu văd chemarea de la post ele au pe mânuță fixat ceasul cu chemare și pe ceas este fixat numărul secției, numărul salonului și ele pleacă la chemarea pacientului”, a declarat Alina Voicu, asistent medical superior.

Secția de endocrinologie a fost reparată capital – de la rețele inginerești până la pardoseală, pereți, uși, mobilier și aparataj medical. „Este o secție unică, este secție strategică în municipiul Chișinău. Suntem dotați cu controlul metabolic, controlul hormonal, imagistică”, a spus menționat Natalia Baltag, șef Secție Endocrinologie.

Cei care suferă de diabet zaharat au posibilitate să se informeze în privința metodelor de tratament. Pentru ei a fost creată aici o școală a diabeticilor. „O școlarizare foarte serioasă a pacientului. Dacă vorbim de diabet nici o doză de insulină nu trebuie făcută fără control glicemic”,  a spus Natalia Baltag, șef Secție Endocrinologie.

„Pacienții din asemenea secții deseori se deplasează, deci nu au unde să se împiedice sunt toate comoditățile, prize, iluminatul deasupra capului. Doamnele din secția acesta iradiază de bucurie”, a declarat Nistor Grozavu, Primar Interimar de Chișinău.

Lucrările de reparație au durat 3 luni, fiind cheltuite peste 2,2 milioane lei. 1,9 milioane de lei au fost oferiți din bugetul municipal, restul fondurilor fiind alocate de spital.