Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii a avut vineri o întrevedere cu delegația companiei chineză China Metallurgical Group Corporation (MCC), condusă de vicepreședintele Gu Yuxiang, privind proiectele de reabilitare a drumurilor publice naționale, parte a parteneriatului dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză.

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a menționat că Guvernul Republicii Moldova, prin elaborarea Strategiei de transport și logistică pe anii 2013-2022, care cuprinde un Program prioritar de reabilitare a drumurilor publice naționale, își propune dezvoltarea infrastructurii și oferirea condițiilor bune de circulație și siguranță. În acest context,a fost inițiat un parteneriat între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, iar ca urmare a selectării riguroase, compania chineză China Metallurgical Group Corporation ar putea implementa proiecte de reabilitare a drumurilor, după efectuarea unui studiu de fezabilitate și prezentată documentația de proiect.

Vicepreședintele Gu Yuxiang a menționat că compania chineză Metallurgical Corporation, sub patronajul Guvernului chinez, are o experiență internațională care activează în mai bine de 70 țări cu o echipă de experți și profesioniști de peste 50 mii de angajați. Venitul anual al companiei constituie 30 miliarde dolari SUA.

În acest context, părțile au examinat componentele Memorandumului de intenție privind realizarea proiectelor de reabilitare a drumurilor. Implementarea proiectelor de reabilitare a drumuri se va efectua în patru etape. Pentru prima etapă se propune reabilitarea drumurilor cu o lungime de 181,9 km cu costul total de 159 mil. Euro. Pentru etapele următoare, porțiunile de drum pentru reabilitare și costurile vor fi definitivate în ședințele următoare de lucru.

În final, Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii și Gu Yuxiang, vicepreședintele al China Metallurgical Group Corporation au semnat Memorandumul de intenție privind reabilitarea drumurilor.

Octavian Calmîc ministrul Economiei și Infrastructurii, a accentuat că Memorandumul prevede că proiectele propuse spre implementare trebuie să dispună de studiile de fezabilitate și de documentația de proiect. „Proiectele care vin să dezvolte infrastructura drumurilor naționale trebuie să aibă ca obiectiv motoul calitate-preț-timp, iar lucrările de reabilitare a drumurilor trebuie să înceapă nu mai târziu de luna aprilie-mai 2018”, a adăugat vicepremierul.