/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2017

missing
02 octombrie 2017, ora 13:15

Aceștia au fost capabili „să privească” în interiorul ceasului nostru biologic și să elucideze funcționarea interioară. Descoperirea lor explică modul în care plantele, animalele și oamenii își adaptează ritmul biologic astfel încât să fie sincronizat cu rotațiile Pământului.

Folosind fructe și muște ca model de organism, laureații din acest an de la Nobel au izolat o genă care controlează ritmul biologic zilnic normal. Ei au arătat că această genă codifică o proteină care se acumulează în celulă în timpul nopții și este apoi degradată în timpul zilei. Ulterior, au identificat componente suplimentare de proteine ale acestei gene, expunând mecanismul care reglementează ceasul auto-susținut din interiorul celulei. Acum știm că ceasurile biologice funcționează prin aceleași principii în celulele altor organisme multicelulare, inclusiv în oameni, se arată într-un comunicat emis de Comitetul Nobel.

Cu o precizie deosebită, ceasul nostru intern adaptează fiziologia noastră la fazele dramatic diferite ale zilei. Ceasul reglează funcțiile critice, cum ar fi comportamentul, nivelurile hormonale, somnul, temperatura corpului și metabolismul.

Menționăm că marţi, de la ora 12.45, va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru Fizică, iar miercuri, de la ora 12.45 laureatul pentru Chimie. Joi, de la ora 12.00, va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru Pace.

Premiul Nobel pentru Economie, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat luni, 9 octombrie, de la ora 12.45.

Data anunţării celui mai aşteptat, disputat şi comentat premiu, cel pentru Literatură, încă nu este stabilită.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram