/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Mihai Ghimpu s-a plâns pe Vlad Plahotniuc șefilor misiunilor diplomatice la sediul PL

missing
05 octombrie 2017, ora 12:39

La întrevedere au participat:

– E.S. James D. Pettit, ambasadorul SUA,
– E.S. Peter Michalko, noul ambasador al Uniunii Europene,
– E.S. Daniel Ionița, ambasadorul României,
– E.S Pascal Vagogne, ambasadorul Franței,
– E.S. Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei și
– E.S. Zdeněk Krejčí, ambasadorul Cehiei,
– reprezentanți de la ambasadele Italiei, Poloniei, Slovaciei și Austriei.

Mihai Ghimpu a trecut în revistă toate „derapajele antidemocratice și toate problemele cu care s-a confruntat Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani, începând cu jaful din sistemul bancar, arestările politice din ultima perioadă, schimbarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor venite din partea Comisiei de la Veneția și a partenerilor externi, sugrumarea business-ului, terorizarea oamenilor politici și de afaceri etc,” se menționează într-un comunicat de presă remis de către PL.

„Liderul liberalilor a vorbit despre presiunile din partea PD la adresa oponenților politici, oamenilor de afaceri, exercitate prin intermediul organelor de drept și celor fiscale. Politicianul s-a referit la dosarele politice intentate liderilor PL, Dorin Chirtoacă și Iurie Chirinciuc, dar și la cazul Președintelui raionului Dubăsari, dl. Grigori Policinschi și ale unor primari”, se mai arată în mesaj.

Mihai Ghimpu a afirmat că teroarea instaurată în Republica Moldova, la adresa celor care nu vor să se subordoneze lui Vlad Plahotniuc a început odată ce acesta și-a asigurat o majoritate parlamentară loială, formată cu ajutorul deputaților transfugi, inclusiv patru de la PL.

De asemenea, Mihai Ghimpu le-ar fi vorbit șefilor misiunilor diplomatice despre arestarea primarului suspendat din funcție a mun. Chișinău și nepotul său, Dorin Chirtoacă.

În repetate rânduri, judecătorii au prelungit arestul la domiciliu al Primarului General Dorin Chirtoacă, la moment durata cumulată a măsurii preventive constituind mai mult de 4 luni. În această perioadă, așa zisele probe prezentate de procurori sunt doar declarațiile celor doi funcționari responsabili de „domeniul parcărilor” și o poză în care apare Dorin Chirtoacă, ținând un motan în brațe. Mai mult ca atât, prelungirile arestului la domiciliu sunt bazate exclusiv pe „spusele” procurorului, judecătorul admițând cererile „copy paste” ale acuzatorului de stat, fără nicio probă nouă, în esență doar data de înregistrare se schimbă de la o cerere la alta. Instanțele nu motivează hotărârile sale și nu iau în considerație argumentele apărării, acestea din start au avut o poziție preconcepută de a menține arestul la domiciliu aplicat lui Dorin Chirtoacă, chiar și în situația în care nu există niciun temei de fapt și de drept în acest sens. Toate acestea demonstrează vădit caracterul politic al dosarului”, a subliniat Ghimpu.

Mihai Ghimpu a subliniat, Curtea Supremă de Justiție și-a încălcat propria decizie din 2016 dispunând organizarea referendumului de revocare din funcție a Primarului General Dorin Chirtoacă, iar Comisia Electorală Centrală a încălcat o serie de prevederi din Codul Electoral, inclusiv termenii de organizare a unui asemenea plebiscit – 45 zile.

La rândul lor, ambasadorii UE și SUA au afirmat că sunt la curent cu evenimentele, care au loc în Republica Moldova sunt bine informați și că vor continua să monitorizeze starea justiției, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova.

Totodată, noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, E.S. Peter Michalko ar fi subliniat că „pentru el sunt foarte importante relatările cu lux de amănunte făcute de Mihai Ghimpu, menționând că va studia cu atenție toate aspectele și toate informațiile, va face o evaluare pe care o va comunica public”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram