Republica Moldova a exportat în primele opt luni ale anului mărfuri în valoare de 1427,9 milioane de dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2016 cu 15,2%. Dintre acestea mărfurile autohtone au constituit 913,4 milioane de dolari SUA (64,0% din total exporturi), spune datele Biroului Național de Statistică.

Reexporturile de mărfuri străine au însumat 514,5 mil. dolari SUA. Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, încălțăminte și părți de încălțăminte, scaune, fire și cabluri electrice) au deținut 23,7% în total exporturi, iar reexporturile de mărfuri clasice, care nu au suferit transformări esențiale (medicamente, țesături, materiale tricotate sau croșetate, mobilier, uleiuri esențiale, preparate pentru toaleta, produse pentru înfrumusețare, combustibili, vehicule) – 12,3%.

Cele mai multe din mărfurile din R. Moldova ajung pe piaţa din ţările UE. În perioada menţionat, în ţările UE au fost exportate mărfuri în sumă de 915,8 milioane dolari. În ţările CSI au fost exportate mărfuri în sumă de 297,5 milioane dolari.

Analiza evoluției exporturilor pe țări în ianuarie-august 2017, comparativ cu perioada similară din anul 2016, relevă majorarea exporturilor în România, Germania, Federația Rusă, Turcia, Bulgaria, Ucraina, Spania ș.a. În același timp s-au redus livrările în Irak, Franța, Israel, Egipt, Elveția, India, Malaysia și Iordania.

De asemenea, în primele opt luni le anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, s-au marcat creșteri la exporturile de mașini și aparate electrice, semințe și fructe oleaginoase, produse medicinale și farmaceutice, legume și fructe, îmbrăcăminte și accesorii ș.a. Totodată s-au micșorat exporturile de cauciuc prelucrat, uleiuri esențiale, rezinoide și substanțe parfumate, preparate pentru toaleta, produse pentru înfrumusețare, articole din minerale nemetalice ș.a.

Deficitul balanței comerciale în luna august 2017 a fost de 221,7 mil. dolari SUA, cu 16,5 mil. dolari SUA (+8,0%) mai mare, față de cel înregistrat în luna iulie 2017 și cu 38,6 mil. dolari SUA (+21,1%) – comparativ cu luna august 2016.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!