„Observ interesul fata de proiectul CSM privind „depersonalizarea” hotarârâlor judecătorești dar și speculațiile care au fost lansate în această privință și mă simt obligat să intervin cu următoarele precizări:
1. Am solicitat CSM să nu examineze și să nu aprobe mâine proiectul de Regulament privind publicarea hotărârilor judecătorești și am susținerea colegilor în acest sens;
2. Proiectul Regulamentului va continua să fie discutat, inclusiv cu experți străini, pentru a fi siguri că avem cele mai bune standarde internaționale transpuse;
3. Chiar azi, în cadrul unei discuții la Consiliul Europei, am solicitat asistență pentru expertizarea proiectului Regulamentului, pentru a asigura o corespundere cu practica statelor membre ale Consiliului Europei și în mod special a statelor membre a Uniunii Europene.”, a scris ministrul pe Facebook.
Reamintim că, 70 de jurnaliști, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și instituții mass-media din Moldova și-au exprimat astăzi nedumerirea în legătură cu includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 10 octombrie 2017 a noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești.
Noul regulament elimină posibilitatea căutării hotărârilor de judecată, după numele părților, în baza de date a instanțelor. Reprezentanții societății civile au fost invitați la o ședință a grupului de lucru care a elaborat controversatul regulament pentru ziua de miercuri, 11 octombrie, adică după ce documentul va fi aprobat. Unul dintre membrii CSM, Teodor Cârnaț, a menționat că nu-și va da votul pentru acest regulament, optând pentru un alt document elaborat de Curtea Supremă de Justiție. Regulamentul de alternativă a fost propus de președintele CSJ, Mihai Poalelungi. Potrivit acestuia, anonimizarea hotărârilor judecătorești limitează libertatea presei.