Concurența între spitale la darea în exploatare a secțiilor renovate. Numai că aceleași fete de funcționari le vedem la toate ceremoniile de inaugurare. De parcă ar fi în campanie electorală. Astăzi a fost inaugurată încă o secție la Spitalul Clinic Municipal Nr.1. În Secția de terapie au fost montate uși și geamuri noi, paturi comode și mobilier modern. Deși secția a fost modernizată din bani publici, s-au găsit și de această dată funcționari dornici să culeagă laurii.

Au amânat ceremonia de inaugurare a Secției de terapie cu două ore, doar pentru ca angajații spitalului să reușească să lustruiască tot. Unii spălau geamurile, alții măturau și scuturau covoare. Se pregăteau de vizita unor oficiali de la primărie.

Imediat după ce au venit, oficialii grijulii au intrat prin saloanele pacienților. Au vrut să ne demonstreze că totul funcționează ca la carte, dar tehnica le-a jucat festa.

„Foarte ușor. Înainte trebuia să vină pacientul – până îl striga pe altul. Acuma momentan am sunat la post. Apare la dvs aici la ceas? Ceva s-a deconectat că nu funcționează!”, a menționat Maria Stegari, asistent medical.

Pacienților le place cum arată secția renovată. „Este și apă caldă în cameră și bucătărie. Și lumină are fiecare la patul lui”, a menționat pacientul Petru Robu.

Pereții – luminoși, geamuri – frumoase, jaluzele, lampă, cearșafuri curate”, susține Natalia Poperecinaia.

Unii pacienți cred că aceste renovări nu sunt întâmplare. „Eu nu știu ce scop au ei, dar ceva ceva au. Normal că nu se face totul degeaba”, a menționat Petru Robu.

– Nu credeți că se pregătesc, într-o oarecare măsură, de campanie electorală?
– La drept vorbind, e chiar așa. Una e să vii și să faci PR și alta e când vii cu inima curată să vezi care e calitatea medicinii”, a răspuns Natalia Popirecinaia.

Primarul interimar și șeful de la Direcția sănătate au defilat prin saloane, și-au făcut poze, dar spun că renovările nu s-au făcut din considerente electorale, chiar dacă recunosc că deciziile politice au fost și ele importante.

„Așa sunt deciziile uneori politice și nu depind de noi. Aceste renovări nu țin oare de campania electorală? Cine a știut că vor fi oarecare referendumuri în perioada aceasta? Finalitatea acestor reparații ține mai mult de Ziua Orașului”, a afirmă Nistor Grozavu, Primarul Interimar al Capitalei.

Noi, atunci când ne-am ales prioritățile, ne-am gândit care secții sunt cele mai solicitate. Nu e posibil să le dai în exploatare pe toate odată, pentru că nu au fost începute reparațiile în toate odată. Și asta nu ține de campania electorală”, a menționat Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate Primăria Chișinău.

Pentru realizarea lucrărilor au fost alocate din bugetul municipal peste 2 milioane lei. Secția de Terapie nr.2 este destinată diabeticilor, pacienților care suferă de boli cardiovasculare, pulmonare, patologii ale tractului digestiv și urinar. Capacitatea secției este de 30-35 de paturi. Zilele trecute au mai fost date în exploatare, după modernizare, alte câteva secții la Spitalul „Sfânta Treime”.