Maia Sandu a fost audiată de procurori. Liderul PAS a făcut primele declarații în calitate de martor în procesul penal inițiat în baza denunțului depus împotriva lui Vlad Plahotniuc. După audieri, Maia Sandu a spus că le-a prezentat procurorilor o mapă cu acte, deși consideră că nu ea, ci procurorii ar trebui să probeze faptele descrise în denunț privind uzurparea puterii de către liderul democraților.

„Începând de la acuzațiile care au apărut în presă despre coruperea, șantajarea deputaților și ceea ce am văzut mai târziu, când un număr impunător de deputați din alte partide au devenit membri ai Partidului Democrat. Astăzi am adus aceste documente, le-am arătat procurorului. Ține de responsabilitatea procuraturii pentru că ei au instrumentele să verifice toate aceste fapte”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit liderului PAS, procurorii i-au comunicat că, în termen de 30 de zile, vor decide dacă pornesc sau nu o cauză penală. Maia Sandu a declarat că PAS este decis să conteste o eventuală decizie negativă a procurorilor.

„Următoarea etapă este să contestăm o eventuală decizie negativă în organul superior al procuraturii, după care să mergem în instanță și da, noi o să facem uz de toate posibilitățile legale pentru că suntem siguri că puterea din stat a fost uzurpată”, susține lidera PAS.

Solicitat să comenteze procesul penal și declarațiile Maiei Sandu, procurorul pe caz a refuzat să iasă pentru declarații. Ulterior acesta nu a răspuns nici la telefon. Iar purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat a spus că Vlad Plahotniuc se va prezenta la procuratură atunci când va fi invitat.

„Ce ține de solicitarea dacă va fi solicitat președintele Partidului Democrat de a da răspuns, iarăși cred că este o întrebare față de procuratură dacă au o asemenea intenție, iar dacă va fi, eu sunt sigur că se va conforma strict așa cum prevede legislația”, a menționat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Președintele PAS a depus un denunț împotriva liderului PD Vlad Plahotniuc la 21 septembrie. Maia Sandu susține că Vlad Plahotniuc este vinovat de uzurparea puterii în stat și invoacă anticiparea de către acesta, în repetate rânduri, a unor decizii guvernamentale pe care, crede ea, Plahotniuc le-ar fi impus instituțiilor statului. Democratul a refuzat să comenteze acuzațiile.