/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Experții care monitorizează implementarea agendei de reforme a Guvernului și Parlamentului atestă primele întârzieri

missing
16 octombrie 2017, ora 12:05

Într-un comunicat de presă Expert-Grup spune că implementarea Foii de parcurs a început în mod sistemic și plenar. Din cele 51 de acțiuni ale documentului, doar patru acțiuni nu au fost inițiate, marea majoritate fiind în proces de implementare la diferite etape. Însă, unele acțiuni incluse în Foia de parcurs cu termene limită stabilite pentru lunile octombrie-decembrie, sunt deja restante potrivit Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere 2017-2019 (ex. adoptarea PNADO, adoptarea legii privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, adoptarea de către Guvern a Planului de acțiuni privind implementarea Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice etc).

Au fost atestate primele întârzieri. Deși pentru perioada iulie – septembrie 2017 au fost planificate 10 acțiuni, majoritatea din acestea (7 acțiuni), până la 13 octombrie 2017, nu au fost finalizate, acestea fiind încă în proces de elaborare.

Majoritatea acțiunilor inițiate au statut „în curs pozitiv” (32 acțiuni), însă sunt atestate și destul de multe acțiuni unde nu a fost respectate întocmai principiul transparenței decizionale sau au prezentat mai multe deficiențe de conținut, fiind calificate drept „în curs negativ” (10 acțiuni).

Totuși, experții care au monitorizat implementarea foii de parcurs au enumerat și o serie de realizări cum ar fi:
– Adoptarea Legii privind activitatea bancară;
– Modificarea Codului Muncii;
– Reducerea numărului licențelor și actelor permisive;
– Implementare a reformei instituționale în domeniul controlului de stat al activității de întreprinzător;
– Actualizarea cadrului legal aferent întreprinderilor de stat și întreprinderilor municipale.

Cu toate acestea, experții și-au exprimat următoarele îngrijorări:
– Nivelul scăzut de transparență a procesului decizional privind reforma administrației publice și țintirea preponderentă a reorganizărilor instituționale.
– Modificarea cadrului legal referitor la protecția datelor cu caracter personal.
– Tergiversarea adoptării Strategiei de dezvoltare a societății civile 2017-2020.

Toate constatările detaliat pot fi citite aici.

Menționăm că în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018 experții a trei ONG-uri – Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova vor monitoriza implementarea foii de parcurs.

Exercițiul de monitorizare va acoperi toate cele opt domenii de reforme din Foaia de parcurs menționată. Rezultatele monitorizării vor fi publicate online prin intermediul unei platforme interactive (dashboard), care va fi actualizată o dată la 2 săptămâni. Platforma va oferi în mod deschis opinia independentă a experților privind statutul fiecărei acțiuni asumate de către Guvern și Parlament, într-un format accesibil publicului larg. Suplimentar, vor fi elaborate 2 rapoarte de evaluare (intermediar și final), care vor fi prezentate în cadrul unor mese rotunde planificate pentru lunile noiembrie 2017 și ianuarie 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram