/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Explozii în Sumî și alertă în Europa! Ce ar face NATO, dacă Rusia va invada Moldova

/DOC/ CV-urile celor opt candidați la funcția de membru permanent în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii

missing
17 octombrie 2017, ora 17:45

Consiliul Superior al Magistraturii este unicul organ constituit pentru autoadministrarea judecătorească, fiind independent şi format în vederea organizării, funcţionării şi asigurării independenţei sistemului judecătoresc în Republica Moldova. Iar, întru exercitarea funcţiilor sale, Consiliul are competenţe referitor la cariera judecătorilor, instruirea iniţială şi continuă a judecătorilor şi a personalului secretariatului instanţelor judecătoreşti, respectarea disciplinei şi eticii magistraţilor, administrarea instanţelor judecătoreşti, alte atribuţii în condiţiile legii.

1. Victor Micu, judecător Curtea Supremă de Justiție

Menționăm că Micu din 17 iunie 2014 domnul Victor Micu a fost desemnat în calitate de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, la 7 iulie curent Micu a fost numit și în calitate de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), instituție care l-a înaintat acum în calitate de candidat la CSM.

Menționăm că magistratul Judecătoriei Chișinău (sediul Botanica) Gheorghe Balan a depus o plângere penală împotriva președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, dar și a mai multor membri ai CSM, pe motiv că, în 2014, aceștia i-ar fi aplicat ilegal o sancțiune disciplinară. Balan a cerut procurorilor să îi tragă la răspundere penală și pe fosta președintă a Judecătoriei Botanica, Luiza Gafton, foștii membri CSM Nichifor Corochii și Tatiana Răducanu, ex-ministrul Justiției Oleg Efrim și fostul procuror general Corneliu Gurin.

2. Un alt candidat înaintat de CSJ este Petru Moraru, judecător la Curtea Supremă de Justiție. Acesta a fost vizat în mai multe investigații jurnalistice legate de averea judecătorilor CSJ. În iulie 2017 pe anticoruptie.md se spune că Petru Moraru indică în declaraţia pentru 2016 că a dobândit anul trecut prin comodat automobilul Toyota Land Cuiser, fabricată în 2010. Magistratul nu i-a indicat valoarea. El mai are declarate alte patru autoturisme. De exemplu, una dintre maşini este Moskvich 2145, fabricată în 1997, pe care ar fi primit-o în calitate de cadoul de la preşedintele Republicii Moldova, în anul 2004.

3. Ina Cernat, judecătoare Curtea de Apel Chișinău

Cernat se regăsește în lista judecătorilor, procurorilor și altor persoane cu funcție de răspundere care au adus prejudicii de milioane de lei în urma condamnării Republicii Moldova de CEDO. Ea a mai fost vizată și în investigații jurnalistice în care se demonstra că locuia într-o casă înregistrată pe numele soacrei sale. Ziarul de Gardă scrie că magistrata şi-a „reparat” greşeala și în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2014 a indicat că a obţinut o casă de locuit în Chişinău, cel mai probabil cea înregistrată anterior pe numele soacrei, în urma unui contract de vânzare-cumpărare. Cernat menţionează că imobilul are 100 m.p., este în Chişinău, doar că valoarează 150 mii de lei, bani cu care, în capitală, nu-ţi poţi cumpăra nici măcar o cameră de 10 m.p. într-un cămin.

4. Alexandru Gheorghieș, judecător Curtea de Apel Bălți

Și acest judecător a fost vizat într-o investigație jurnalistică în februarie moldovacurată.md scria că Alexandru Gheorghieș, locuiește într-un apartament pe care nu îl indică în declarația sa de avere. Magistratul spune că îl închiriază, fiindu-i repartizat de Consiliul municipal Bălți atunci când s-a mutat cu traiul la Bălți, în 2012. Deși potrivit legii judecătorul ar fi trebuit să declare și apartamentul în care stă, chiar dacă nu îi aparține, ci doar îl folosește, el argumentează că nu era obligat să îl declare.

5. Anatolie Galben, judecător la Judecătoria Chișinău sediul Rîșcani. Galben a fost înaintat de Judecătoria Chișinău și de sine însuși.

Galben este unul dintre „judecătorii din iad”, care în aprilie 2009, s-a depla­sat în comi­sa­ri­a­tele de poli­ţie pen­tru a se pro­nu­nţa în pri­vinţa apli­că­rii ares­tu­lui pre­ven­tiv pe numele persoanelor reținute în urma protestelor. Ziarul de Gardă scrie că acesta a rămas nepedepsit, chiar de are cele mai multe cauze exa­mi­nate în comi­sa­ri­ate. În incinta CGP, el a exa­mi­nat 33 de demer­suri ale pro­cu­ro­ru­lui.

6. Dorel Musteață, judecător la Judecătoria Chișinău sediul Centru

Menționăm că Musteață a fost ales în calitate de membru în CSM la Adunarea generală a judecătorilor din 03 octombrie 2014.

7. Viorica Puica, judecător la Judecătoria Chișinău sediul Botanica. Puica și-a depus desinestătător candidatura la funcția de membru CSM.

8. Și judecătorul Gheorghe Balan și-a depus singură candidatura pentru a deveni membru CSM.

Menționăm că Balan a depus o plângere penală împotriva lui Victor Micu și a mai multor membri ai CSM în iunie 2017. Motivul plângerii a fost fapt că în 2014, aceștia i-ar fi aplicat ilegal o sancțiune disciplinară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram