/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

CC l-a înlăturat TEMPORAR pe Dodon, iar Candu sau Filip vor prelua interimatul pentru numirea ministrului Apărării

missing
20 octombrie 2017, ora 16:37

„Se constată ca circumstanță care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova în cazul procedurii de remaniere a ministrului Apărării refuzul deliberat al președintelui de a-și îndeplini obligația Constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de Prim-Ministru ceea ce constituite în sensul art. 91 din Constituție imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză”, a declarat Vasile Zaporojan.

Astfel, în temeiul aceluiași articol în ordinea exercitării interimatului președintele Parlamentului sau prim-ministrul va remite în calitate de președinte interimar decretul de numire în funcție de ministru al Apărării și va primi jurământul acestuia.

Maxim Lebedinschi, consilierul juridic al Președintelui a comentat hotărârea Curții spunând că timpul le va pune pe toate la locul lui și fiecare își va asuma răspunderea pentru acțiunile sale. „Ce putem spune circul continuă, rolurile au fost și repartizate și executate. Noi condamnăm această hotărâre, rămânem pe pozițiile noastre și considerăm că timpul va pune totul la locul lui și fiecare și-a asumat răspunderea pentru acțiunile”, a spus acesta.

Reprezentantul Guvernului, viceministru al Justiției, Eduard Serbenco, a precizat că urmează fie ca președintele Parlamentului fie ca premierul să emită decretul de numire în funcție a persoanei respective și să-i primească jurământul de la această persoană. „Nu este vorba de uzurparea atribuțiilor președintelui, este vorba doar de emiterea decretului de numire în funcție a persoanei date. Este vorba de o situație pentru acest caz, o situație adhoc, care va fi realizată”, a subliniat Serbenco.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Ea intră în vigoare la data adoptării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram