Administrațiile localităților au fost evaluate și clasate în nouă zone (criterii de transparență) cu 53 de indicatori. Zonele evaluate cuprind competențele și obligațiile cu care sunt investite în mod legal administrațiile localităților (de exemplu: participarea în procesul decizional), precum și domeniile considerate importante pentru o bună guvernare (de exemplu: etica, conflictul de interese). Rezultatele se bazează pe datele accesibile publicului, ușor măsurabile și verificabile. Scorul (punctajul) maxim pentru administrația unei localități, incluzând toate zonele, a fost de 100 de puncte.
În baza analizei a fiecărei administrații, IDIS- Viitorul a făcut un clasament al celor mai transparente localități, mai jos vă prezentăm TOP zece cele mai transparente și punctajul acumulat:
1. Bălți – 83,5;
2. Cahul – 55,6;
3. Cimișlia – 49,2;
4. Călărași – 46,8;
5. Chișinău – 46,6;
6. Ialoveni – 45,6;
7. Soroca – 45,5;
8. Cricova – 44,0;
9. Fălești – 43,0;
10. Zaim – 42,7.
Astfel, doar primăria municipiului Bălți a publicat pe pagina oficială – contractele de achiziții publice desfășurate anul trecut și este una din cele trei autorități (Chișinău și Orhei) care a făcut public Raportul de transparență pentru anul trecut. La fel, doar pe pagina web a Primăriei municipiului Bălți sunt prezentate sintezele recomandărilor de la toate consultările publice.
Primăria municipiului Cahul, a doua cea mai transparentă autoritate din țară, este singura care a publicat rapoartele de activitate și analizele financiare anuale ale întreprinderilor municipale din 2016. La fel, primăria acestui oraș reprezintă un model în ce privește publicarea sistematică a anunțurilor de achiziții publice.