/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei condamnă arestarea și suspendarea lui Dorin Chirtoacă

missing
20 octombrie 2017, ora 13:10

Într-un comunicat al Partidului Liberal se anunță că potrivit rezoluţiei aprobate, suspendarea primarului capitalei Republicii Moldova ridică probleme în ceea ce priveşte respectarea Cartei europene a autonomiei locale. De asemenea, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei va solicita Comisiei de la Veneţia un aviz pe marginea constituţionalităţii referendumului de revocare din funcţie a lui Dorin Chirtoacă. Potrivit raportoarei, Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chişinău, este necesară o monitorizare atentă a cazului lui Dorin Chirtoacă.

Preşedinta Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan, a subliniat că autorităţile centrale fac tot mai multe presiuni asupra aleşilor locali, inclusiv prin reţineri şi aresturi.

Rezoluţia a fost susţinută şi de 144 din cei 148 de reprezentanţi ai puterilor locale din alte ţări, prezenţi la congres. Pascal Mangin, fost raportor privind situaţia democraţiei locale în Republica Moldova consideră că acest subiect ar trebuie evocat şi în cadrul forumului mondial al democraţiei care va avea loc în luna noiembrie la Strasbourg.

Mihai Ghimpu a anunțat că Rezoluția urmează să fie înaintată Comitetului de miniștri al Consiliului Europei.

„Este o rezoluție diplomatică, nu au dreptul să dea indicație, dar e clar din acest document că Dorin Chirtoacă a fost arestat fără probe, că trebuie să revină în funcție, că referendumul este ilegal și RM trebuie să revină la normele democratice europene”, a subliniat liberalul.

În context, liderul PL a reiterat apelul său către cetățeni – de a nu merge la vot la 19 noiembrie curent și să nu participe la jocurile puterii.

Conform rezoluţiei, în 2018, Republica Moldova va fi supusă monitorizării în materie de democraţie locală şi regională în urma plângerii depuse de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) care a denunţat o serie de presiuni exercitate asupra aleşilor locali prin urmăririle judiciare pornite împotriva lor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram