/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Olga Cibotaru: „Femeile cu dizabilități trebuie să aibă încredere în abilitățile pe care le au”

missing
22 octombrie 2017, ora 16:02

„Vreau să lărgesc orizonturile,să avem mai multe activități, să merg mai departe pentru a atinge scopul de la care a început totul, și anume, cel de a integra mai multe persoane cu necesități speciale în societate. Așa ca drepturile lor să nu fie încălcate. Și vreau ca ceilalți să înțeleagă că noi suntem egali cu ei”, a Olga.

La început era foarte timidă, stătea doar acasă, îi era frică să o vadă lumea așa cum este: „Primul meu contact cu societatea a fost prin intermediul spitalului. Acolo am întâlnit oameni care m-au întrebat de ce aplec capul, de ce nu mă lupt cu problemele pe care le am. Ei m-au învățat că trebuie să fiu puternică și să îmi apăr drepturile. Uite așa, pas cu pas, am deschis acest centru care a devenit familia mea”.

Susține că accesibilitatea este o problemă majoră cu care se confruntă femeile cu dizabilități din Moldova, iar o altă barieră sunt apropiații care de multe ori își manifestă protecția exagerat:

Olga este una dintre beneficiarele programului implementat de AAEFL, cu susținerea UN Women Moldova, „Avem abilități – dorim posibilități”: „Sunt convinsă că participarea mea la acest program mă va ajuta la desfășurarea activității mele în viitor, să aflu mai multe despre mecanisme care ar ajuta părinții ce cresc și educă copii cu probleme de sănătate. În prezent, părinților le este recomandat de către asistenții sociale să își dea copii cu dizabilități la orfelinate. Pentru aceste familii vreau să fiu eu de folos, iar la acest program voi învăța cum”.

„Vreau ca femeile cu necesități speciale să nu se ascundă, pentru că asta este cea mai mare greșeală. Să se informeze, în primul rând, și trebuie să aibă încredere în abilitățile pe care le au. Eu sunt sigură că le au, dar nu știu de acest lucru. Vreau ca ele să schimbe lumea și să ajute și pe alții”, susține Olga.

Acest interviu este realizat în cadrul campaniei de sensibilizare, susţinere şi de promovare a femeilor cu dizabilități din Republica Moldova, sub genericul „Avem Abilități – dorim Posibilități!”. Campania își propune să dezbată stereotipurile față de femeile cu dizabilități în Republica Moldova, privind rolul lor în societate. Printr-o serie de interviuri cu femei extraordinare, vrem să dăm dovadă că dizabilitatea nu este un obstacol pentru a deveni lideră și a contribui activ la dezvoltarea comunității sau pentru realizarea visurilor proprii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram