/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Dosarul licitațiilor trucate: Firma unui administrator cercetat pe acest caz continuă să câștige la greu contracte cu statul

25 octombrie 2017, ora 09:00

De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

La Direcția Educație, Tineret și Sport (DETS) a sectorului Buiucani, acolo unde a fost pusă în aplicare una dintre schemele de fraudare, firma „Lovis Angro” nu mai participă la licitații, ne-a spus Veronica Solomițchi, șefă interimară a Direcției. În schimb, firma obține contracte grase la alte instituții. Cel mai recent contract obținut (la data de 10 octombrie 2017) a fost cu Spitalul Clinic municipal nr. 1 din Chișinău, în valoare de 52 de mii de lei. Tot în octombrie firma a câștigat o licitație la Primăria Bălți, soldată cu un contract de 229 600 de lei, iar un altul la grădinița Pas cu Pas din Chișinău, de 106 845 de lei.

În unul dintre dosarele penale legate de licitațiile trucate, aflat în prezent pe rol la Judecătoria Chișinău, Direcția Educație Buiucani apare drept parte vătămată, care solicită de la inculpați plata unui prejudiciu total de 216 517 lei (cu TVA)”. „Mai multe nu vă pot spune la această etapă. Cele două angajate ale Direcției inculpate în dosar sunt suspendate din funcție chiar de la începutul anchetei și nu au contestat ordinul de suspendare”, a mai spus Veronica Solomițchi.

Ea afirmă că a cerut Agenției Achiziții Publice să treacă în lista neagră cei doi agenți economici figuranți în dosar – „Crinic Grup” și „Lovis Angro”, însă deocamdată acestea nu se regăsesc acolo. „Am prezentat actele și probele necesare pentru ca cele două firme să fie trecute în „lista neagră”, însă Agenția ne-a comunicat că între timp s-a schimbat legea și, implicit, procedura de includere a agenților economici în lista de interdicții. Trebuia să începem o nouă procedură, însă noi deja nu mai aveam contracte cu aceste firme, ele nu mai livrau marfă în grădinițele noastre, de aceea nu am mai solicitat a doua oară”, a mai explicat Veronica Solomițchi.

Dacă sunt incluși în lista de interdicții, agenții economici nu pot participa la licitații publice timp de trei ani.

Mai multe detalii citiți MoldovaCurata.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram