/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Premierul spaniol a dizolvat Parlamentul catalan. A convocat alegeri în regiune pe 21 decembrie

missing
28 octombrie 2017, ora 09:13

Consiliul de Miniștri a luat această decizie în contextul măsurilor adoptate de guvernul spaniol pentru restabilirea legalității constituționale, care au fost autorizate vineri de Senat, după ce Parlamentul catalan a aprobat în aceeași zi declararea unilaterală a independenței.

Ca răspuns la provocarea secesionistă, arată EFE, executivul spaniol a dispus destituirea președintelui regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, a vicepreședintelui Oriol Junqueras și a tuturor membrilor cabinetului, ale căror atribuții vor fi asumate de ministerele competente.

Consiliul de Miniștri a ordonat de asemenea demiterea șefilor Departamentului de Interne al guvernului regional, precum și închiderea “ambasadelor” catalane din străinătate, cu excepția celei de la Bruxelles.

Potrivit paginii web a guvernului catalan, această regiune are delegații de reprezentare în exterior în Germania, Franța și Elveția, Regatul Unit și Irlanda, Austria, Italia, Statele Unite și Uniunea Europeană (UE).

Delegația regională a Cataloniei este prezentă la Bruxelles din 1986.

Conform lui Rajoy, executivul spaniol a decis “dispariția” tuturor delegațiilor catalane din străinătate, cu excepția reprezentării la Uniunea Europeană, deși și aici a fost destituit actualul trimis.

Șeful guvernului spaniol a dispus totodată închiderea patronatului Diplocat, entitate mixtă public-privat în serviciul guvernului regional pentru impulsionarea imaginii internaționale a Cataloniei.

Aceste decizii au fost aprobate într-un Consiliu de Miniștri extraordinar, însă a avut loc și o altă ședință, ordinară, în care guvernul de la Madrid a cerut Tribunalului Constituțional să anuleze declarația de independență votată vineri în Parlamentul regional al Cataloniei.

Senatul Spaniei a aprobat vineri, cu majoritate absolută, măsurile propuse de guvern pentru oprirea procesului secesionist din Catalonia, după ce parlamentul acestei comunități autonome a declarat independența regiunii.

Măsurile au fost adoptate cu 214 voturi pentru, 47 împotrivă și o abținere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram