/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Ghilețchi: Grupul deputaților PPE va vota în corpore pentru introducerea Limbii Române în Constituție

missing
31 octombrie 2017, ora 12:00

„Avizul de astăzi al Curții ne oferă o șansă istorică să depășim acest impas identitar în care se află Republica Moldova din cauza denumirii limbii incluse în Constituție. Acum avem toate premisele legale să modificăm Articolul 13, ne mai rămâne doar să găsim acea voință politică în Parlament”, a declarat Valeriu Ghilețchi, președintele Grupului PPE.

Deputații popular-europeni își manifestă disponibilitatea de a crea o majoritatea constituțională pentru a asigura numărul de voturi necesar pentru modificarea Articolului 13 din Constituția Republicii Moldova.

„Ar fi onorabil pentru acest Parlament să creăm majoritate constituțională și să introducem limba română în Constituție. Există oportunitatea unui dialog politic, întrucât anterior fracțiunea PD, susținută și de Grupul PPE, a propus introducerea în Legea Supremă a noțiunii de „integrare europeană”, respectiv, ar fi potrivit să modificăm Constituția cu ambele propuneri”, a mai adăugat Valeriu Ghilețchi.

Grupul PPE a mai lansat un apel în adresa tuturor fracțiunilor parlamentare pentru a sprijini inițiativa celor 35 de deputați de a modifica în Legea Supremă a statului sintagma „limba moldovenească” cu „limba română”.

Amintim că procedura de modificare a Constituției a fost inițiată de un grup de 34 de deputați. Pentru modificarea Constiuției sunt necesare voturile a 2/3 din deputații Parlamentului Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram