Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, a comentat moțiunea simplă înaintată de PCRM prin care exprimă vot de neîcredere judecătorilor Curții Constituționale și cer demiterea acestora. Sîrbu explică că moțiunea simplă poate fi înaintată doar în privința acțiunilor Guvernului și probabil comuniștii au confundat procedura.

„Această acțiune reprezintă un nihilism din punct de vedere juridic, nu este posibil din punct de vedre juridic să înaintezi moțiune Curții Constituționale. Potrivit Constituției, potrivit regulamentului Parlamentului moțiunile simple se înaintează doar în privința unor acțiunii Guvernamentale, nici într-un caz nu pot fi înainte moțiuni altor autorități independente și autonome. Colegii din PCRM au confundat procedura probabil au făcut-o din neglijență. Consider că au făcut-o intenționat și păcat experiența lor legislativă este bogată, ar fi trebuit să știe”, a declarat Sîrbu.

Totodată, deputatul PDM a menționat că demisia judecătorilor Curții Constituționale este una foarte complexă, poate interveni dar în cazurile prevăzute de lege, fie prin demisia din propria dorință a judecătorilor fie din motive obiective cum ar fi deces, boală ș.a.

„Legislația nu prevede posibilitatea revocării judecătorilor pur și simplu din interes politic a cuiva. Judecătorii sunt inamovibili în activitatea lor”, a mai adăugat Sîrbu.

Totuși, acesta a menționat că este posibil de ridicat mandatul judecătorilor Curții Constituționale dacă aceștia încalcă legislația, de exemplu pentru sentință de condamnare sau pentru încălcarea legislației cu privire la declararea averii și integrității, „dar confirmate printr-o hotărâre de judecată, este o procedură foarte complexă”, a subliniat Sîrbu.