/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Cum putem beneficia de restituirea TVA, dacă cumpărăm din țările membre ale Comunității Europene

missing
04 noiembrie 2017, ora 12:33

TVA-ul este un impozit indirect pe care fiecare dintre noi, în calitate de consumatori finali, îl achită în momentul achiziționării unui bun sau a unui serviciu care face parte din sfera impozitării. Fiecare țară are o cotă standard proprie care se aplică celor mai multe produse sau servicii. De exemplu, în Republica Moldova cota standard de TVA este de 20% din valoarea impozabilă, potrivit Codului fiscal nr. 1163/1997. În ceea ce privește țările CE, acestea au o cotă minimă de 15%, sub rezerva unor revizuiri, potrivit Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Potrivit Cotelor de TVA aplicate în statele membre ale Uniunii Europene, cea mai mică cotă de TVA o înregistrează Luxembourg – 17%, iar cea mai ridicată cotă o afișează țările Croația, Danemarca și Suedia – 25 %. România e undeva sub medie, cu o cotă standard relativ mică a TVA-ului – 19 %.

Astfel, în situația în care facem cumpărături în una dintre țările CE este bine să cunoaștem că, în calitate de nerezidenți, avem dreptul la rambursarea TVA-ului prin sistemul tax-free shopping. Tax-free (”fără taxe”) este un concept internațional care a apărut prin anii ’80 și reprezintă restituirea TVA-ului achitat într-o altă țară decât cea de reședință.

De exemplu, dacă cumpărăm câteva articole vestimentare din România, de la un brand pe care nu îl găsim în centrele comerciale din Republica Moldova, în valoare totală de 300 euro, inclusiv TVA. În aceste circumstanțe, 57 de euro (minus un oarecare comision din această sumă, dacă nu ne vom adresa magazinului autorizat de unde am cumpărat, ci unei entități specializate în restituirea de TVA) urmează să îi primim înapoi. Restituirea TVA-ului nu doar că va fi posibilă, ci constituie un drept.

Prin urmare, pentru a fi scutiți de TVA, de acești 57 de euro, va trebui să îndeplinim cumulativ câteva condiții. Și anume:

– să nu fim stabiliți în România, respectiv adresa sau domiciliul permanent să nu fie în interiorul acesteia (adresa sau domiciliul permanent se consideră locul specificat în pașaport);
– bunurile achiziționate trebuie să fie transportate în afară înainte de sfârșitul celei de-a treia luni care urmează lunii în care are loc livrarea;
– valoarea totală a livrării, inclusiv TVA, trebuie să fie mai mare decât echivalentul în lei a 175 de euro;
– bunurile trebuie să fie cumpărate de la magazinele din rețeaua de vânzare en detail (cu amănuntul), autorizate să efectueze vânzări de bunuri care ne conferă, în calitate de nerezidenți, dreptul de a solicita restituirea TVA-ului;
– dovada exportului trebuie făcută prin factura purtând viza biroului vamal de ieșire din România.
Procedura la cumpărare

În vederea vizării, suntem obligați să prezentăm biroului vamal la ieșirea din România bunurile cumpărate, însoțite de originalul facturii, originalul documentului de restituire și documentul care atestă achitarea contravalorii bunurilor (bonul fiscal).

Precizăm că , dacă avem ca destinație Republica Moldova, vom prezenta documentele menționate la biroul vamal de ieșire din România. Dar dacă avem ca destinație o țară terță, urmează să prezentăm documentele la biroul vamal de ieșire din ultimul stat membru al UE.

Procedura la restituire

Rambursarea TVA–ului va fi efectuată de către magazinul de unde am cumpărat bunurile, direct de către noi sau prin intermediul unor unități specializate în restituirea TVA-ului, stabilite în România sau un alt stat membru.

Restituirea efectuată de către magazinele autorizate se face în baza documentului de restituire în original vizat de biroul vamal de ieșire din România și a unei copii de pe factura vizată de același birou vamal. În această primă situație, TVA-ul ni se va restitui integral, fără a ni se reține vreun comision. Adițional, în cazul în care știm că nu vom avea posibilitatea fizică de a ne reîntoarce la magazinul de unde am efectuat cumpărătura în decursul următoarelor trei luni (a se atrage atenție că termenul diferă de la un stat la altul), suntem în drept să împuternicim pe oricine altcineva s-o facă în locul nostru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram