/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

„Paradise Papers”: Regina Angliei, politicieni din SUA și Canada, printre beneficiarii paradisurilor fiscale

missing
06 noiembrie 2017, ora 14:02

Regina Elisabeta a II-a a investit milioane de dolari în companii ce oferă servicii medicale și credite pentru nevoi personale, arată documentele Appleby.

Fișierele companiei mai arată că, din 2007, fondul de investiții al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută.

Compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii coroanei au sprijinit-o. Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian, partener al ICIJ în acest proiect, că fondul coroanei are o investiție în Insulele Cayman, dar că nu cunoaște implicarea în BrightHouse.

Oamenii din anturajul lui Trudeau și Trump

Oamenii bogați din politică au apelat cu încredere la sistemul opac al jurisdicțiilor de tip offshore.

Documentele #ParadisePapers arată cum Stephen Bronfman, consilier al premierului canadian Justin Trudeau, împreună cu Leo Kolber, un fost membru al Senatului, au mutat discret milioane de dolari într-un fond fiduciar din Insulele Cayman. Prin aceste manevre, ei ar fi reușit să evite plata taxelor în Canada, Statele Unite și Israel, conform experților care au evaluat documentele din arhiva #ParadisePapers.

Bronfman rămâne un finanțator-cheie pentru Trudeau, cu toate că premierul și-a declarat susținerea pentru transparență, cât și pentru lupta împotriva sustragerii de la plata taxelor. Avocații lui Kolber susțin că, prin nicio tranzacție sau entitate, nu s-a încercat evitarea sau sustragerea de la plata taxelor.

În Statele Unite, documente ale Appleby arată cum Wilbur Ross, secretarul pentru comerț al SUA a folosit un lanț de entități din Insulele Cayman pentru a deține acțiuni în Navigator Holdings, o companie de shipping printre ai cărei clienți se numără Sibur, o societate cu legături la Kremlin.

Printre patronii Sibur se numără Kirill Shamalov, ginerele lui Vladimir Putin, dar și Gennady Timchenko, un miliardar pe care guvernul american l-a inclus pe lista sa de sancțiuni în 2014 datorită legăturilor sale cu Putin. Sibur este client important al Navigator, plătind companiei peste 23 milioane de dolari în 2016.

Documentele din Paradise Papers au scos la iveală și alte legături dintre SUA și Rusia în ceea ce privește relațiile de afaceri.

În 2011, un fond de investiții al mogulului IT Yuri Milner a acționat ca intermediar pentru una din băncile guvernului rus, VTB Bank, când aceasta a investit 191 de milioane de dolari în rețeaua socială Twitter. VTB este implicată și în rafinăria românească Rafo Onești, ca principal finanțator în ultimii ani ai acționarilor ruși.

Documentele mai arată cum o subsidiară a gigantului rus Gazprom, altă corporație rusă cu operațiuni în România, a înființat o companie paravan care a investit într-o firmă legată de Yuri Milner și care a deținut acțiuni de aproape 1 miliard de dolari la Facebook. Mai recent, același Milner a investit 850 mii de dolari în Cadre, o companie imobiliară al cărei co-fondator este ginerele lui Trump, Jared Kushner.

Un purtător de cuvânt al fondului de investiții deținut de Milner a confirmat că VTB s-a folosit de fond pentru a investi în Twiter. Milner a declarat, într-un interviu, că nu a știut de implicarea Gazprom în afacerile sale, dar și că ar fi investit banii săi în afacerea Kushner.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram