/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO/ Consultanță gratuită de la experți din toată lumea, pentru startup-urile de IT din Moldova

missing
09 noiembrie 2017, ora 16:50

Pe lângă Booth Fair, o expoziție la care pot să vorbească cu publicul larg despre cine sunt și ce afacere dezvoltă, cele 16 companii au participat și la Startup Battlefield (bătălia startupurilor). Chiar dacă toate echipele participante au avut asigurată cel puțin o sesiune cu un mentor sau investitor, acestea au trebuit ”să se bată” pentru a rezerva din timp o sesiune cu persoana importantă pentru ei. Doar 15-20 de minute au avut la dispoziție pentru a povesti potențialului investitor despre afacerea pe care o dezvoltă și motivele pentru care ar merita să se investească în proiect.

Caterina RUTTER, manager de dezvoltare a comunității, ATIC, spune că etapa de dezvoltare la care se află, piața pe care s-au extins și rezultatele înregistrate până în acest moment sunt principalele criterii după care au fost selectate startupurile pentru Booth Fair. ”Am invitat 16 startupuri, care fie reprezintă deja o istorie de succes, fie sunt în căutare de potențiali clienți si parteneri locali sau ar avea nevoie de investiții și mentorat, pentru a trece la o altă etapă de dezvoltare. De aceea, am decis să le organizăm, în paralel, sesiuni de mentorat, cu oameni de afaceri și investitori”, a mai spus RUTTER.

Totuși, unii dintre participanții la Startup Battlefield au reușit să obțină consiliere de la mai mulți investitori și mentori. Nicolay MANOLOV, este fondator al unui startup orientat spre optimizarea serviciilor de recrutare a cadrelor în companiile mari. Nicolai este cetățean rus, dar locuiește în Moldova de patru ani și tot aici și-a lansat afacerea. ”Sincer vorbind, eu am rămas foarte plăcut surprins de nivelul organizării acestui eveniment și de felul în care au fost selectați investitorii. La conferințele și evenimentele de acest fel din Rusia, de obicei, se face networking și comunicare neformală. Și cam atât. Dar astăzi, după ce am vorbit cu vreo 4 investitori, revin la Moscova pentru negocierea unui contract nou. Iar în decembrie, voi zbura în SUA, Dallas, pentru alte negocieri de afaceri cu Dave Perry, director la ”One Global Partners”, un cluster internațional, specializat în comercializarea serviciilor IT”, explică MANOLOV.

Utkarsh AMITABH este fondator la Networkcapital.co, manager de conturi la Microsoft-National  și unul dintre speakerii și mentorii cei mai valoroși ai ediției curente a Chisinau Startup Week. După ce a avut mai multe întrevederi cu startupurile de la noi, a concluzionat: ”În Moldova aveți proiecte viabile de afaceri, unele dintre ele chiar strălucite, care au nevoie doar de promovare pentru a-și lărgi piața de desfacere. Și cu asta chiar pot să-i ajut. Ceea ce vă recomand tuturor tinerilor din Moldova, care vor să-și lanseze afaceri – e crucial să aveți mentori din afară, să ”ieșiți din cutie”, să adaptați idei mai vechi la problemele actuale ale oamenilor din preajmă. Nu e greșit să preiei alte idei, atât timp cât ele vin cu soluții la problemele altora. Viteza de implementare și de câștigare a noilor clienți e crucială în acest caz”.

Chisinau Startup Week se încheie mâine, cu o serie de workshopuri tematice, pe subiecte de negociere și design grafic. Vineri seara va începe Startup Weekend Moldova 2017), cel mai important exercițiu de dezvoltare a unui startup, organizat pentru a IX-a oară în Moldova. Inițiativa Startup Weekend este un proiect internațional marca Techstars, care se desfășoară în mai bine de 40 de țări ale lumii. Agenda, biletele și mai multe detalii despre Startup Weekend Moldova 2017 (10-12 noiembrie) pot fi găsite aici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram