/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Învățăm să nu fim risipitori. Oamenii sunt îndemnați să cumpere LED-uri econome

09 noiembrie 2017, ora 17:22

Convinși că vor cheltui mai puțin, toți au acceptat darurile. Cei care și-au schimbat deja becurile în casă se laudă cu facturi mai mici.

„Demult am cumpărat așa ceva. Asta soțul meu a vrut așa ceva, el m-a convins și într-adevăr așa și este”.

„Eu am aruncat becurile pe care le aveam, fiindcă erau periculoase, conțineau mercur. Cele LED sunt superbe, sunt bune”.

Deși un bec LED costă cu aproape 40 de lei mai mult decât unul simplu, experții garantează un consum redus de energie.

„Utilizând un bec incandescent de 100 W, durata lui de viață este de 1000 de ore. Putem să-l înlocuim cu un bec LED, de 12W, cu același flux luminos, a cărui durată de viață este 30 de mii de ore sau 7 ani de zile. Putem economisi în această perioadă aproape 5 mii de lei”, susține Alexandru Ciudin, Agenția pentru Eficiență Energetică.

În prag de iarnă, oamenii încearcă să economisească energia cum pot mai bine. Unii își izolează geamurile, alții aprind lumânarea.

„Deconectez în toate camerele becurile și aprind lumânarea. Dacă trebuie să citesc aprind becul, dar cu lumânarea fac economie. Mă costă mult, jumătate de pensie se duce la lumină”.

„În primul rând, am schimbat frigiderul, mașina de spălat, televizorul. Înainte aveam peste 100 de kW pe lună, dar acum nici la 50 de kW nu ajung”.

„Mai privesc un film și atunci nu mai aprind lumina”.

„Nu ne folosim de reșouri electrice ca să ne încălzim. Avem și sobă, și cu gaze naturale, dar facem la minimum”.

„Noi nu prea economisim. – De ce? – Avem copii, luminile sunt aprinse în toată casa”.

Specialiștii recomandă oamenilor să-și izoleze bine casa și geamurile, să deconecteze electrocasnicele inutile și să folosească cât mai mult lumina naturală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram