La începutul lunii octombrie 2017, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016, scrie moldovacurata.md.

Deși a trecut deja o lună, termen în care urma să furnizeze informația solicitată, „Poșta Moldovei” nu s-a conformat. Romina Cotruța, juristă la „Poșta Moldovei”, a precizat că la întreprindere nu a ajuns încă decizia instanței.

Pe de altă parte, avocatul API, Vitalie Zama, a menționat că acea decizie a fost expediată de instanță la 23 octombrie curent, iar întreprinderea trebuia să execute decizia CSJ până la 4 noiembrie 2017. Avocatul a adăugat că întreprinderea ar putea să fie sancționată cu amendă pentru neexecutarea hotărârii judecătorești, sancțiune care e cuprinsă între 1500 și 9000 de lei.

API ceruse anterior de la Poșta Moldovei informaţii despre firmele care au prestat servicii de construcţie, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poştale din ţară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 – martie 2016.

Directorul întreprinderii Serghei Nastas a refuzat să ofere informația solicitată, argumentând că aceasta ar conţine secret comercial și date cu caracter personal.

Întreprinderea a fost atacată în judecată, iar în instanța de fond a pierdut procesul și a fost obligată de instanța să furnizeze informația. Procesul de judecată a durat circa un an și jumătate.