/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

De ziua mondială a Diabetului Zaharat, testează-ţi nivelul glicemiei. Unde vor fi amplasate punctele de testare

missing
13 noiembrie 2017, ora 13:28

Anual, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. În acest an, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat se va desfășura sub genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”. Evenimentul are loc la inițiativa Federației Internaționale de Diabet cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Actualmente, la nivel mondial, 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard. În Republica Moldova, circa 84 mii de persoane suferă de această maladie. În municipiul Chișinău sunt înregistrați 23401 cazuri, inclusiv și copii.

De menţionat că până la 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Femeile și fetele sunt persoanele-cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.

În acest an, în cadrul Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat se vor desfășura mai multe activităţi, inclusiv:

– în locurile publice enumerate vor fi organizate puncte de testare a glicemiei. Prioritate pentru investigații și eliberarea glucometrelor și testelor pentru glucometre vor avea gravidele cu diabet gestațional și pacienții cu diabet zaharat primar depistați.

– în cadrul Asociațiilor Medicale Teritoriale vor fi organizate conferințe științifico-practice cu tematica „Ziua Mondială a Diabetului Zaharat”.

– în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime” va avea loc o conferință științifico-practică, publică, cu participarea specialiștilor endocrinologi.

Este important să conştientizăm că diabetul zaharat este o boală gravă și incurabilă, ea nu menajează nici pe adulți, nici pe copii. Ziua Mondială a Diabetului Zaharat reamintește oamenilor sănătoși că există întotdeauna cei din apropiere care ar putea avea nevoie de ajutor și susținere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram