/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/FOTO. VIDEO/ Dosarul anabolizantelor: Făceau milioane pe „prafuri” din China. 17 moldoveni, printre care și un inspector vamal, reținuți

missing
13 noiembrie 2017, ora 17:16

Potrivit lui Boghean, gruparea activează cel puțin de la începutul anului 2014, iar câștigurile grupării se estimează la cel puțin 10 milioane de lei.

Cauza penală a fost pornită în luna aprilie curent în baza unei autosesizări după ce autoritățile din România au reținut un tânăr din Moldova care avea ascuns la bordul unui autoturism anabolizante în valoare de un milion de lei. Astfel, colaboratorii organelor de forță, printre care și SIS au deconspirat activitatea unei grupări care importa din China materie primă, le preambala și le comercializa ulterior în Europe și SUA.

„Comenzile erau recepționate pe internet, prin intermediul unor site-uri întreținute și promovate de grupare. Acestea puteau fi accesate prioritar din afara țării. După recepționarea comenzii și achitările online, steroizii ambalați și contrafăcuți erau transportați în țările din UE și SUA prin poștă, transport aerian, toate căile posibile și accesibile”, explică Boghean.

Acesta a mai spus că pe 16 august 2017 au fost efectuate alte 30 de percheziții. În urma cărora au fost reținute opt persoane, au fost ridicate peste 430 de mii de pastile, peste 400 de fiole cu lichid, peste 29 de mii de lei în dolari, 70 de mii de euro, 61 de carduri bancare emise de bănci din Federația Rusă și aparate speciale adaptate pentru bruiaj.

Alte 22 de percheziții au fost făcute pe 3 octombrie, în urma căreia au fost reținute cinci persoane. Aceștia erau responsabili de menținerea site-ului, administrarea afacerilor, primirea materiei prime. Iar, două persoane printre care și un jurist de profesie care le ofereau sfaturi cum să evite implicarea autorităților în activitatea criminală pe care o efectuau.

Pe 2 noiembrie s-a făcut percheziții la o companie privată specializată în prestarea serviciilor poștale. În rezultat a fost reținut un inspector vamal, care facilita și asigura suportul la introducerea în țară a materiei prime. Persoana dată se află în stare de arest.

Oamenii legii au stabili că țara de origine a materiei prime este China. În noiembrie 2016, gruparea a obținut în cash suma de 180 de mii dolari SUA pentru livrarea unei partide de steroizi. Doar din livrările pe cale rutieri, anual profitul constituia jumătate de milion de dolari.

Lilian Mîrca, șeful direcției urmării penale din cadrul Inspectoratului Vamal a dat asigurări că autoritățile lucrează pentru ca toți cei implicați să fie deferiți justiției.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram