Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va dubla în 2018 numărul procedurilor de fertilizare în vitro pentru persoanele asigurate. Potrivit Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul viitor (FAOAM 2018), autoritățile și-au propus să crească până la 60 numărul de proceduri.

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Direcția politici în domeniul asistenței medicale spitalicești din cadrul ministerului precizează că au fost identificate sursele financiare necesare pentru a realiza obiectivul dat. Numărul persoanelor înscrise pentru a beneficia de fertilizare în vitro este de 76.

Până acum, Comisia de evaluare a cuplurilor a examinat 45 de dosare, dintre care 40 au corespuns criteriilor de evaluare. Pentru 30 de cupluri au fost eliberate fișe de evaluare cu indicarea instituției medicale pentru efectuarea procedurii. În două cazuri s-au constatat contraindicații medicale pentru efectuarea procedurii, iar trei cupluri și-au retras cererea din diverse motive. Zece sarcini au fost confirmate, trei cupluri sunt în așteptarea răspunsului, opt proceduri urmează a fi făcute în perioada următoare, iar nouă au eșuat.

Dosarele care nu au inclus toate criteriile necesare au fost întoarse cu recomandările necesare şi examinarea repetată în ședințele ulterioare ale Comisiei. În anul 2017, pentru prestarea serviciilor de reproducere umană asistată medical din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, au fost contractate trei instituții medicale, a câte zece proceduri fiecare. Pentru realizarea procedurilor în 2017 au fost alocate peste 950 de mii de lei.