Membrii PAS au lansat în cadrul unei conferințe de presă trei seturi de recomandări de substanță care au menirea să simplifice activitatea antreprenorilor.

Drept urmare a consultării organizate în luna octombrie cu un grup de antreprenori, PAS vine cu un ansamblu de recomandări adresate Guvernului și altor factori de decizie pentru a fi implementate în cel mai scurt timp: „Avem totuși mari rezerve în capacitatea acestui Guvern de a implementa aceste inițiative, ținând cont de apucăturile extractive și oligarhice ale acestuia. În cazul în care aceste recomandări și principii nu vor fi luate în seamă, PAS își asumă angajamentul ca, odată ajunși la guvernare, să le aplicăm”.

PAS recomandă simplificarea procedurilor vamale și mai multă claritate la evaluarea bunurilor în vamă prin transparență și digitalizarea acestui proces, dar și necesitatea îmbunătățirii sistemului de monitorizare a tuturor controalelor efectuate de stat. Membrii PAS au mai subliniat că Guvernul trebuie să promoveze un proiect de lege cu un singur articol. Articolul va prevedea că o instituție de stat nu poate cere de la antreprenori să prezinte anumite documente dacă acestea pot fi obținute de la o altă instituție de stat fără implicarea antreprenorului.

Într-un comunicat de presă, PAS evidențiază necesitatea introducerii unui nou tip de SRL, și anume SRLD (SRL Debutant). Pentru aceștia, trebuie introdus impozitul 0 pe profit în primii 3 ani de activitate și taxa 0 la profitul reinvestit. De asemenea, e nevoie de susținerea prin facilități fiscale la angajarea primilor 5 lucrători în cadrul companiei.

Totodată, pentru a facilita în continuare dialogul cu antreprenorii și pentru a propune soluții, PAS anunță crearea Consiliului Consultativ al Antreprenorilor, care se va întruni cel puțin o dată la 2 luni și care va include aproximativ 30 de oameni de afaceri din diferite domenii de afaceri.