Rezistența la antibiotice este considerată una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel global. Infecțiile provocate de microorganisme rezistente la preparate antimicrobiene cauzează spitalizarea de lungă durată și implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate. De asemenea, rezistența antimicrobiană favorizează sporirea numărului de decese din cauza eșecului terapeutic.
Acest fenomen reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie. Astfel, antibioticele constituind circa 10% din numărul total de medicamente utilizate de către cetățenii Republicii Moldova.
Săptămâna mondială de sensibilizare şi conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte antibioticele este o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care își propune să crească gradul de conștientizare a rezistenței la antibiotice la nivel global și să încurajeze cele mai bune practici în rândul publicului larg, a lucrătorilor din domeniul sănătății și a factorilor de decizie politică pentru a diminua răspândirea în continuare a rezistenței la antibiotice.
Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice este marcată al treilea an consecutiv în Republica Moldova, în perioada 13-19 noiembrie curent. Agenda evenimentelor o vedeți aici: