Judecătoria municipiului Chișinău se mută în clădirea fostului Minister al Agriculturii. Iar judecătoria Centru și-a început activitatea în noul sediu din 13 noiembrie curent.

Judecătoria Chișinău va include toate instanțele din cele cinci sectoare ale capitalei și se vor afla într-o singură clădire, dotarea căreia deja a început. În prezent, este în proces de elaborare noul standard al instanței judecătorești, cu asistența Consiliului Europei. ”Pentru anul 2018 este planificată proiectarea energetică a tuturor clădirilor”, a precizat Vladimir Cebotari, ministrul Justiției

Potrivit noii legi votate în anul 2016, sistemul judecătoresc include 15 instanțe de judecată, patru Curți de Apel și Curtea Supremă de Justiție. Reorganizarea instanţelor judecătoreşti și reamplasarea acestora se efectuează treptat în baza unui plan de acțiuni. ”Pentru toate instituțiile nou-create au fost identificate terenuri sau clădiri pentru reamplasare. Pe parcursul anului curent au fost stabilite sediile de amplasare a judecătoriilor Chișinău, Orhei, Edineț, Hâncești, Cahul și Căușeni”, a spus ministrul.

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat s-a referit la necesitatea de revizuire a hărții de amplasare a instanțelor judecătorești, motivând că la repartizare nu s-a ținut cont de accesibilitatea redusă în clădiri, amplasarea penitenciarelor din zonă, specificul local al populației și prezența încăperilor destinate arhivelor.

În context, ministrul Justiției Vladimir Cebotari a informat că toate chestiunile invocate vor dispărea odată cu implementarea tuturor prevederilor de reorganizare, care presupun și digitalizarea arhivelor, înregistrarea video a ședințelor transmisiunea directă în penitenciar, fără a fi nevoie de deplasarea deținuților etc.

Realizarea procesului de reorganizare a instanţelor judecătoreşti din Republica Moldova a fost audiată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități.