Veaceslav Ioniță, expert în politici economice afirmă că în 2017 achitările cu cardul vor înregistra un record istoric. „Anticipăm că în acest an volumul total al achitărilor cu cardul pe teritoriul Republicii Moldova va atinge nivelul de 4,9 miliarde lei cea ce este cu 50% mai mult față de anul precedent sau cu 1,6 miliarde lei mai mult”, susține expertul.

Ioniță explică că boom-ul achitărilor cu cardul bancar este urmărit al doilea an consecutiv în Moldova. Astfel, în ultimii doi ani achitările cu cardul bancar au însumat 8,2 miliarde lei, mai mult comparativ cu toți cei 18 ani luați împreună de la introducerea cardului bancar în Republica Moldova. Astfel, în 20 de ani de la apariția cardului bancar în Republica Moldova, volumul total al achitărilor a constituit 15,6 miliarde lei, iar mai mult de jumătate din cheltuieli revin ultimilor doi ani.

Ioniță susține că boomul achitărilor cu cardul se explică prin trei factori:
1) efortul autorităților de a trece plățile salariale și sociale pe card,
2) obligarea agenților economici de a dispune de terminale de plată cu cardul în unitățile comerciale,
3) dar cel mai important circulația moldovenilor peste hotare unde majoritatea cumpărăturilor le achită cu cardul și continuă experiența acasă.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!