„Sala cu Orgă” din Capitala capătă o nouă față. După ce a fost acoperită de schele timp de câteva luni, muncitorii au început să le îndepărteze, iar ceea ce se vede arată frumos. Muncitorii spun că mai au de restaurat demisolul, o parte a fațadei, parterul și să monteze sculpturile. Administrația instituției promite că până la sfârșitul acestui an „Sala cu Orgă” își va redeschide ușile. În timpul lucrărilor, muncitorii au descoperit ceva nemaipomenit. Despre ce este vorba, vedeți în reportaj.

Bijuteria architecturală, cu o semnificație spirituală deosebită, revine la viață. Clădirea a fost deja fortificată. Acum este restaurat demisolul, are loc reparația acoperișului și revigorată fațada. Cromatica aleasă este identică cu cea de acum un secol.

„Cromatica a fost selectată greu. În principiu, a fost ideea arhitectului. Culorile sunt similare variantei când a fost construit edificiul”, menționează Constatin Cordoglo, dirigintele de șantier.

Renumiții lei, care stau de veghe la intrare în local, de asemenea vor fi restaurați. De asemenea, lei asemănători, doar că ceva mai mici, vor apărea și pe fațadă.

„Acesta este modelul vechi. În baza lui se face o nouă formă și apoi se toarnă gips. Trebuie să-I instalăm pe fațadă, acolo 4 și dincolo 4.”

În interiorul clădirii sunt restaurate nu doar sălile de repetiție și birourile administrației, dar sunt schimbate și rețelele inginerești, sistemul electric și canalizarea. La reabilitarea clădirii lucrează 70 de muncitori.

„Teracota e frumoasă, e cu ornament. Din Spania, din porțelan, care-s mai trainice. Avem de lucru mult”.

În clădire au fost instalate uși din sticlă și geamuri termopan din lemn. „Au schimbat geamurile și acum gătim să le vopsim.”

Unele lucrări deja au fost finalizate. „Lucrările sunt în toi, se lucrează intens. Deja vedeți că a fost instalată marmura. Au rămas lucrări de finisare, de înfrumusețare”, menționează Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă.

După ce au dat jos tencuiala, în subsol, muncitorii au descoperit ceva uluitor. „Când s-a dat jos tencuiala, muncitorii au descoperit în subsol mai multă piatră de epocă, cărămidă, dar și câteva sobe. Muncitorii au curățat cu migală cărămidă cu cărămidă și i-au redat aspectul și culoarea de altă dată. De asemenea, sobele care încălzeau acum câțiva ani au fost restaurate, iar acum acestea vor fi iluminate și folosite ca elemente de decor.”

Pentru renovarea edificiului, Guvernul României a alocat peste un milion de euro, iar Ministerul Culturii de la Chișinău a oferit 1,5 milioane de lei. Edificiul captează deja atenția trecătorilor.

„E mai frumos decât a fost, dar culoarea asta verde e prima dată, e greu de reținut din start.”

„Suntem pentru prima dată în Chișinău. Și-am zis, vai ce edificiu alb, auriu. Sunteți bravo, nemaipomenit.”

„Sala cu Orgă” este un monument de arhitectură. A fost dată în exploatare în 1901. Până în 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat a RSSM, iar din 15 septembrie 1978 este sediul „Sălii cu Orgă”.