Cazul fotoreporterului Constantin Grigoriță care l-a acționat în judecată pe șeful statului Igor Dodon a fost trimis în instanță. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel Chișinău.

Grigoriță l-a acționat pe șeful statului în judecată pentru îngrădirea accesului la conferințele de presă organizate de președinție. Prima instanță a refuzat cererea de chemare în judecată împotriva lui Dodon, menționând că acesta beneficiază de imunitate.

Curtea de Apel a decis că art. 81 alin. (2) din Constituție, garantează imunitate Președintelui doar în cazul opiniilor exprimate de către acesta și nu în ceea ce privește declarațiile de fapt. Iar, Grigoriță nu contestă opiniile exprimate de către Preşedintele ţării, ci contestă îngrădirea neîntemeiată a accesului la informaţie, chestiune care nu se încadrează în imunitatea respectivă.

Astfel, instanța a decis că soluția dată de Judecătoria Chișinău este una greșită și pripită, or în condițiile relatate riscă să îngrădească accesul jurnalistului la justiție.

În concluzie, prin decizia din 16 noiembrie 2017 Curtea de Apel a admis recursul lui Grigoriță, a casat încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 30 august 2017, în pricina civilă la cererea depusă de către Grigoriță
împotriva Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon cu privire la apărarea dreptului de acces la informație, cu remiterea pricinii în instanța de fond, la etapa de primire a cererii de chemare în judecată. Decizia este irevocabilă din momentul emiterii.

Menționăm, că după ce în cadrul unei conferințe de presă, Constantin Grigoriță, care a luptat în 1992 pentru apărarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, l-a întrebat pe Igor Dodon „Cum poți să te închini în fața agresorului?”, după o întâlnire a președintelui cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol. De atunci, fotoreporterul nu a mai fost lăsat să intre la evenimentele publice cu participarea lui Igor Dodon. Cei de la Președinție au spus că decizia de a-i interzice accesul aparține pazei șefului statului.

Ulterior, fotoreporterul l-a acționat în judecată pe șeful statului pentru îngrădirea accesului la informații. Anterior, Grigoriță a declarat pentru TV8 că nu pretinde nici un ban de la instituția prezidențială, ci doar să i se permită să-și exercite meseria – acces la evenimentele de interes public.