Socialiștii caută vinovații după ce locuitorii Chișinăului au boicotat referendumul de ieri. Ion Ceban a declarat că vinovată este Maia Sandu pentru că PAS a neglijat acest exercițiu electoral. În consecință, spune consilierul lui Igor Dodon, Capitala acum a ajuns acum în mâinile democraților. Socialistul mai spune că prezența scăzută la vot ar fi fost determinată și de faptul că CEC „a umflat” numărul de alegători în liste. Pe de altă parte, mai mulți tineri au acuzat socialiștii că au irosit 9 milioane de lei – bani publici. Ieri seara aceștia au protestat în fața sediului PSRM.

Ceban a încercat să paseze vina pentru eșuarea referendumului către PAS și PD, care au chemat cetățenii să boicoteze plebiscitul: „În momentul de față Capitala ajunge pe mâna Partidului Democrat și al lui Vlad Plahotniuc, iar de acest lucru se face, în mare măsură, de vină Maia Sandu. Poate este o repetiție, și nu exclud că este o repetiție pentru Parlamentarele din 2018 între PAS și Partidul Democrat”.

Maia Sandu a reacționat pe Facebook: „PSRM a arătat întregii lumi că este un partid izolat, cu care nimeni nu doreşte să conlucreze, în afară de PD, singurul lor partener de nădejde. Eşecul referendumului arată că oamenii s-au săturat de minciuni, de falsuri și de jocuri murdare”.

Un alt vinovat, în opinia lui Ceban, este autoritatea electorală centrală: „Dacă luăm în calcul datele CEC-ului, în Chișinău trăiesc aproape un milion de oameni, 640 sau sau 624 cu corectări, cei cu vârsta de la 18 în sus. În 2015, în primul tur al alegerilor au votat 296 de mii de oameni, în al 2-lea tur 205 mii oameni. Iată ăsta este potențialul Chișinăului, dar nu listele umflate de Comisia Electorală Centrală”.

În timp ce liderul fractiunii PSRM din Primărie, Ion Ceban, caută vinovați. Dorin Chirtoacă, îi cere acestuia să-și dea demisia: „Acum ei conform regulilor democrației trebuie să-și asume răspunderea și să-și dea demisia pentru faptul că au abuzat de atenția cetățenilor pentru faptul că le-au luat din timp. Vreau să mulțumesc locuitorilor Chișinăului, pentru că nu s-au lăsat prostiți”.

„Mii interesant pe cine dă vina acum Ceban, el este deprins să lucreze cu ranga cu coada hârlețului. Ați luat o decizie față de un om care apropo a primit cel de-al patrulea vot de încredere a cetățenilor”, a declarat Mihai Ghimpu.

Ieri seara, mai mulți tineri le-au cerut socialiștilor să întoarcă banii pentru referendumul eșuat. Ceban a spus, însă, că și aceștia sunt trimișii democraților.

„Răspundeți la întrebarea mea. Dumneavoastră trebuie să întoarceți 9 milioane înapoi. Nu schimbați tema”.

„Aici se află spitalul, dar voi strigați de parcă ați fi bolnavi de cap”, a menționat Alexandru Odințov, consilier în CMC din partea PSRM.

„Milioanele care au fost furate și am venit pentru dreptate”.

„Milioanele înapoi, milioanele înapoi”.

„Ei sunt niște oameni trimiși aici să strige să fie întorși banii pentru o procedură democratică. De către cine sunt trimiși? Eu le-am zis că de Partidul Democrat”, a spus Ion Ceban.

Referendumul de revocare a primarului general a eșuat după ce la urne sau prezentat doar 17,5 la sută din alegători, în loc de minimul necesar de 33 la sută.