Platforma pentru Egalitate de Gen s-a sesizat în urma replicilor dintre liderul PCRM, Vladimir Voronin și liberala Alina Zotea, care au avut loc la ședința planară a Parlamentului de săptămâna trecută. Platforma solicită atenționarea și sancționarea deputaților și deputatelor, care utilizează limbajul sexist și perpetuează stereotipurile de gen în Legislativ.

Reamintim că, în cadrul ședinței Parlamentare din 17 noiembrie, Vladimir Voronin a avut un discurs sexist și care incintă la ură în adresa deputatei Alina Zotea care își făcea poze împreună cu o delegație de studenți, veniți în excursie în clădirea Parlamentului.

Potrivit Platformei, ceilalți membri/membre ai Legislativului au susținut în mod implicit discursul sexist generalizat al liderului PCRM.

„Constatăm cu dezamăgire că majoritatea deputaților și deputatelor continuă să-și argumenteze poziția prin a apela la stereotipuri sexiste, iar deputații și deputatele, care în principiu nu susțin asemenea poziții, nu își exprimă public dezacordul, susținând astfel în mod implicit discursul sexist generalizat”, menționează cei de la Platforma pentru Egalitate de Gen.

Potrivit legislației Republicii Moldova, în particular legea nr. 71 din 14.04.2016, se interzice utilizarea limbajului discriminator și sexist, a expresiilor și adresărilor ce prezintă femeia și bărbatul în manieră umilitoare și degradantă, ofensând demnitatea acestora.

Cei de la PEG, menționează că este inacceptabil ca în cadrul unei instituții de stat de nivel înalt, așa cum este Parlamentul Republicii Moldova, să fie utilizat limbajul sexist în adresa femeilor. „Acceptarea și tolerarea unui astfel de comportament contravine angajamentelor asumate în vederea asigurării egalității de gen și promovării femeilor în procesul decizional”, conchid aceștia.