Organizația „UNIREA - ODIP” ar putea fi amendată cu 40 de mii de lei pentru colectarea datelor cu caracter personale, în baza plângerii unui cetățean. Președintele organizației, Vlad Bilețchi consideră că norma în baza căreia a fost amendat ODIP este abuzivă.

Bilețchi a declarat că în luna mai, Asociația „UNIREA – ODIP” a desfășurat o amplă campanie de colectare a semnăturilor de la oamenii care susțin ideea unirii Republicii Moldova cu România. Un cetățean a sesizat Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Deși în plângere era vizat personal Vlad Bileţchi, oamenii legii au întocmit procesul-verbal pe numele organizației, ceea ce mărește amenda până la 40 000 lei.

„Este un dosar care nu mă vizează pe mine ca persoană, ci vizează organizația, iar amenzile pentru organizații sunt de trei ori mai mari, decât pentru persoanele fizice. Sancțiunea la care s-ar putea să fim supuși poate ajunge la 40 mii lei”, a precizat Vlad Bilețchi.

Președintele ODIP mai spune că niciunde nu este specificată necesitatea de a notifica Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal atunci când colectezi date de contact în scopuri personale. „Noi nu expediem nicăieri aceste date. Ele nu servesc la formarea unor baze de date. Am colectat aceste date și am cerut o modalitate de a lua legătura cu oamenii care susțin unirea, ca să-i informăm despre acțiunile noastre. Ei benevol ne ofereau aceste date”, a declarat Vlad Bileţchi.

Liderul „UNIREA – ODIP” susține că formularele folosite în cadrul acțiunii sunt similare cu cele folosite de alți subiecți, în alte acțiuni, dar nimeni până acum nu a mai fost sancționat pentru aceasta. „Vor să nu mai putem colecta semnături pentru unire. Mâine nu o să ne dea voie să ne întâlnim cu oamenii. Poimâine, prin diferite amenzi, o să ne oblige să scoatem cuvântul „Unire””, a spus Vlad Bileţchi.