Pentru prima dată în Moldova medicii traumatologi ai Institutului de Medicină Urgentă au aplicat o metodă unică de protezare articulaţiilor humerale la un pacient cu o artroză postraumatică la umărul drept.

Intervenţia chirurgicală a fost efectuată pe 20 noiembrie 2017 de către o echipă medicală moldo-franceză, condusă de dr. Alina Glavan, directorul Departamentului Clinic de ortopedie şi traumatologie al instituţiei, anunță reprezentanții institutului. Operaţia a durat trei ore şi a necesitat o concentare maximă de atenţie şi efort profesional.

Pacientul este un bărbat de 56 de ani, originar din raionul Călăraşi. Acum 13 ani, în urma unui accident rutier, dânsul a suferit o fractură comunitivă de humerus proximal şi o fractură de humerus acetabil pe dreapta. Atunci în regim de urgenţă i-au fost sintezate segemntele fracturate cu ajutorul unei tije metalice (osteosinteză).

În 2016, pacientul mai suportă o operaţie la fel de complicată pentru aparatul locomotor: artoplastie totală la şoldul drept pe fondul apariţiei coxatrozei postraumatice. „Premorbidităţile descrise în anamneză făcuseră la început ca medicii traumtologi să ezite în privinţa luării decizii de operare. A trebuit ca bolnavul spitalizat să treacă mai întâi, sub grija şi monitorizarea medicului specialist, o perioadă de pregătire preoperatorie. Cu atât mai mult cu atât, altă soluţie de ameliorare a stării sănătăţii sale decât intervenţia chirurgicală nu exista. Tratamentul medical conservativ devenise ineficient şi nu putea asigura restabilirea funcţiilor articulare ale umărului şi nici a mobilităţii şi capacităţii de muncă a bolnavului”, se explică într-un comunicat al instituției.

Bolnavul va mai sta 6-7 zile la spital după intervenție. Ulterior acesta va avea nevoie de o etapă de recuperare. Iniţial, bolnavul va trebui să ţină umărul în poziţie de imobilizare pe eşarfă, după care vor urma procedurile kinetoterapeutice la locul de trai.