/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Premieră în Moldova! Traumatologii de la Urgență au aplicat o metodă unică de protezare a articulaţiilor humerale

missing
22 noiembrie 2017, ora 06:51

Intervenţia chirurgicală a fost efectuată pe 20 noiembrie 2017 de către o echipă medicală moldo-franceză, condusă de dr. Alina Glavan, directorul Departamentului Clinic de ortopedie şi traumatologie al instituţiei, anunță reprezentanții institutului. Operaţia a durat trei ore şi a necesitat o concentare maximă de atenţie şi efort profesional.

Pacientul este un bărbat de 56 de ani, originar din raionul Călăraşi. Acum 13 ani, în urma unui accident rutier, dânsul a suferit o fractură comunitivă de humerus proximal şi o fractură de humerus acetabil pe dreapta. Atunci în regim de urgenţă i-au fost sintezate segemntele fracturate cu ajutorul unei tije metalice (osteosinteză).

În 2016, pacientul mai suportă o operaţie la fel de complicată pentru aparatul locomotor: artoplastie totală la şoldul drept pe fondul apariţiei coxatrozei postraumatice. „Premorbidităţile descrise în anamneză făcuseră la început ca medicii traumtologi să ezite în privinţa luării decizii de operare. A trebuit ca bolnavul spitalizat să treacă mai întâi, sub grija şi monitorizarea medicului specialist, o perioadă de pregătire preoperatorie. Cu atât mai mult cu atât, altă soluţie de ameliorare a stării sănătăţii sale decât intervenţia chirurgicală nu exista. Tratamentul medical conservativ devenise ineficient şi nu putea asigura restabilirea funcţiilor articulare ale umărului şi nici a mobilităţii şi capacităţii de muncă a bolnavului”, se explică într-un comunicat al instituției.

Bolnavul va mai sta 6-7 zile la spital după intervenție. Ulterior acesta va avea nevoie de o etapă de recuperare. Iniţial, bolnavul va trebui să ţină umărul în poziţie de imobilizare pe eşarfă, după care vor urma procedurile kinetoterapeutice la locul de trai.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram