Primăria Chișinău a fost preluată de democrați, iar referendumul anti-Chirtoacă eșuat a legitimat definitiv capturarea primăriei de PDM, susține Vladimir Voronin, președintele PCRM. Potrivit lui, democrații și socialiștii au lucrat în tandem, însă în planurile democraților nu intra organizarea de alegeri anticipate în Chișinău.

Putem vorbi despre un atac asupra primăriei și despre capturarea ei. Înlăturarea din funcție și arestarea lui Chirtoacă, numirea în funcție de primar interimar a lui Nistor Grozavu, care se află și el sub anchetă. Care la rândul său său acest Grozavu printr-o dispoziție ilegală a numit-o pe primar interimar, pe protejata PDM-ului, dna kilovat Silvia Radu. Eliberarea sub control judiciar cu o săptămână înaintea referendumului a lui Chirtoacă și în sfârșit referendumul eșuat, care a legitimat definitiv luarea în captivitatea a primăriei de către democrați”, spune Voronin este o combinația cu multe mișcări a democraților pe care au reușit să o realizeze cu ajutorul activ a socialiștilor. Iar, acum având doar un consilier municipal partidul Democrat conduce cu tot orașul, susține Voronin.

Fostul președinte afirmă că nu sunt de neglijat împrejurările în care a apărut inițiativa referendumului. Potrivit lui a coincis cu votarea comună în parlament de către democrați și socialiști a modificării sistemului electoral din proporțional în mixt, ceea ce le asigură democraților un avantaj evident. „Nu-i nevoie să ai stea sau mai multe în frunte ca să-ți dai seama că asta nu poate fi coincidență”, a declarat Voronin.

El explică că respectiva coincidență poate fi calificată drept o înțelegere dintre democrați și socialiști, un fel de barter. „Socialiștii au susținut sistemul electoral mixt în Parlament, iar democrații au susținut inițiatiava de a desfășura un referendum de demitere a lui Chirtoacă”, spune președintele PCRM.

Totodată, Voronin susține că în ceea ce privește acest referendum, democrații au avut intențiile și planurile lor, în pofida înțelegeri cu socialiștii. „În aceste planuri nu intra în nici un fel organizarea de alegeri anticipate în Chișinău și venirea la cârma primăriei a unui oarecare Ion Ceban”.

Președintele PCRM a explicat și de ce și-a îndemnat simpatizanții partidului să participe la referendumul din 19 noiembrie. Afirmând pentru Chișinău cei 10 ani de administrare de către echipa liberală sunt absolut pierduți. Voronin a mai declarat că timp de 10 ani PL-ul a fost protejat de puterea centrală a așa numitor coaliții antieuropene. Iar, acum după ce prin șantaj și corupere PDM a obținut majoritatea parlamentară și posibilitatea de a forma Guvernul, fără obraznicii și corupții liberali, aceștia au fost aruncați din barca Guvernării, inclusiv de la conducerea Chișinăului, susține Voronin.