Situație jenantă pentru autoritățile moldave. Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a venit în seara zilei de vineri, cu unele precizări, după ce în presa de la Chișinău ar fi apărut mesaje atribuite Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn. Și anume, anunțul privind deblocarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova și debursarea primei tranșe în primul trimestru al anului 2018.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova declară că, comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, nu a anunțat ieri, 23 noiembrie 2017, deblocarea asistenței macrofinanciare și nici disbursarea cu certitudine a primei tranșe din cele 100 milioane Euro în primul trimestru al anului 2018. „Comisarul Hahn a făcut referire la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliști din statele Parteneriatului Estic, la semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Guvernul Republicii Moldova, care a avut loc ieri, și a explicat că asistența macro-financiară poate fi oferită în trei tranșe, doar în baza îndeplinirii unor condiționalități”, se menționează în mesaj.

Insituția menționează că, semnarea Memorandumului de Înțelegere reprezintă primul pas al unui proces de durată și nu asigură sau anuntă automat disbursarea niciunei tranșe. Memorandumul conține 28 de condiții care includ acțiuni legate de politicile următoare: guvernanța sectorului public, guvernanța sectorului financiar, lupta împotriva corupției și impotriva spălării banilor, reforme în sectorul energetic, mediul de afaceri și implementarea Acordului Aprofundat și Cuprinzator de Liber Schimb (DFCTA) dintre Republica Moldova și UE.

Delegația UE în Moldova subliniază că, memorandumul trebuie ratificat de către Republica Moldova, Comisarul Hahn făcând referire ieri în cadrul discuției mai sus amintite la procesul administrativ care urmează în acest sens.

Ulterior ratificării, va avea loc o evaluare de către Comisia Europeana și Serviciul de Acțiune Externă al UE a îndeplinirii de către autoritățile Republicii Moldova, a condițiilor politice privind respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului. Doar în cazul în care aceste evaluări sunt pozitive în urma îndeplinirii condiționalităților, Comisia Europeană va debursa prima tranșă din asistența macro-financiară de 100 de milioane de euro. În cazul în care analiza este negativă, debursarea primei tranșe se suspendă până când Republica Moldova îndeplinește obligațiile asumate și condițiile aferente debursării banilor”, menționează europenii.