Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a unui procuror din cadrul Procuraturii raionului Ocniţa şi a unui civil, ambii acuzaţi de trafic de influenţă.

Potrivit actului de inculpare, în primăvara anului 2015, procurorul a pretins şi primit, prin intermediul complicelui său, suma de 800 dolari de la o persoană învinuită de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. În schimbul acestei sume, procurorul susţinea că poate influenţa responsabilii de dosar să-l libereze pe bărbat de răspundere penală şi să-i returneze permisului de conducere.

În aceiaşi zi, procurorul de comun cu complicele său, au pretis de la bărbat încă 2 mii de lei, căruia i-a promis că poate influenţa anumite persoane publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ocniţa să radieze din baza de date informaţiile cu privire la ridicarea permisului de conducere şi a restricţiilor impuse de lege.

Cu toate acestea, peste cîteva luni, Procuratura raionului Ocniţa a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată, iar procurorul şi complicele său, continuau să promită că pot influenţă deja judecătorii să soluţioneze pozitiv cazul bărbatului, fără a-l priva de dreptul de a conduce mijlocul de transport.

Respectiva cauză penală a fost declanşată de Procurorul General în luna august curent. La terminarea urmăririi penale Procurorul General a dispus suspendarea din funcţie a procurorului din Ocniţa.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, procurorul împreună cu complicele său riscă amenzi a cîte cel mult 200 mii lei sau închisoare de la 2 pînă la 6 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare de 8198 lei.