În anul viitor, în Găgăuzia, pentru fiecare loc nou de muncă deschis în întreprinderile agricole de prelucrare regionale, autoritățile autonomiei sunt gata să plătească angajatorilor câte 20 de mii de lei. Această inițiativă a Comitetului Executiv al Găgăuziei a fost anunțată de către bașcanul Irina Vlah, la sărbătorirea Zilei Agricultorului.

Potrivit agenției INFOTAG, ea a spus că proiectul a fost deja transmis spre aprobare către Adunarea Populară a autonomiei. Ea a menţionat că o altă inovație este elaborarea unui proiect de lege privind subvenționarea agriculturii: „Începând cu anul viitor, vom putea acorda întreprinderilor noastre asistenţă din bugetul regional”.

Șeful Direcţiei complexului agroindustrial al Găgăuziei, Alexandr Chendighelean, a spus că, în 2017, volumul produsului brut în sectorul agricol al Găgăuziei s-a ridicat la 1,377 mlrd. de lei, iar recolta culturilor de câmp din prima și a doua grupă a depășit 204 de mii de tone.

Potrivit datelor Direcţiei, în autonomie în acest sezon au fost recoltate 147 mii tone de cereale din prima grupă.

„Avem indicatori buni şi la recolta de porumb, floarea-soarelui, rapiță. Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, volumul fructelor cultivate în Găgăuzia a fost de numai 5,8 mii de tone. În același timp, la alte culturi din autonomie, indicatori sunt mai mari decât media pe republică”, a comunicat Chendighelean. Potrivit lui, în Găgăuzia se aplică noi tehnologii în agricultură.