Pavel Filip a comentat declarațiile șefului statului Igor Dodon, care susține că summit-ul Parteneriatului Estic ar fi confirmat că dosarul Republicii Moldova se află „în cel mai jos sertar al preocupărilor Uniunii Europene”.Potrivit premierului reacția lui Dodon este una dezamăgitoare și populistă.

„Domnul Dodon se află în ultima perioadă mai mult în deplasări în Rusia și este posibil ca de acolo Summit-ul Parteneriatului Estic să se fi văzut total diferit. Sau poate tocmai succesul acestui eveniment l-a făcut să se simtă obligat să facă declarații manipulatoare, pentru a-i reduce impactul pozitiv”, a scris Filip pe facebook.

Totodată, premierul afirmă că dacă Președintele și-ar dori cu adevărat să facă ceva bun pentru Republica Moldova, „ar trebui mai întâi să se oprească din denigrarea propriei ṭări, să renunțe la încercările disperate de a crea un conflict artificial între Republica Moldova și partenerii săi, fie că vorbim de UE, SUA, Federația Rusă sau alți parteneri”. Filip mai susține că cariera politică a lui Dodon se sprijină strict pe geopolitică, însă, viitorul Republicii Moldova se bazează pe proiectul nostru european de modernizare, susṭinut de majoritatea cetățenilor.

Amintim că potrivit șefului statului, guvernările pro-europene au promovat o geopolitică a iluziilor: „Evenimentele din ultima perioadă, inclusiv al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, au scos încă o dată în evidență faptul că Moldova este departe de UE, că la Bruxelles este conștientizată esența guvernării ce conduce țara la moment și că RM nu are nicio șansă de a adera la UE”.