Maia Sandu, Președintele PAS, a depus pe 22 noiembrie curent, la Judecătoria Chișinău, o contestație împotriva ordonanței procurorului de a refuza intentarea urmăririi penale pentru uzurparea puterii de stat pe numele lui Vladimir Plahotniuc.

„În plângerea formulată, s-a evidențiat caracterul părtinitor și neobiectiv al activității procurorului în examinarea denunțului penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Or, procurorul a audiat doar persoanele apropiate și colegii de partid ai celui în raport cu care s-a formulat denunțul și nu a audiat pe nimeni care ar fi putut să dea declarații împotriva acestuia. În plus, procurorul nu l-a audiat pe însuși Vladimir Plahotniuc, ceea ce, la fel, ridică probleme de credibilitate față de modul în care a fost examinat denunțul penal”, se menționează într-un comunicat PAS.

Partidul Acțiune și Solidaritate susține că procurorul, în textul ordonanței, a făcut o analiză a cadrului constituțional și legal care guvernează organizarea și funcționarea Parlamentului doar din perspectiva interdicției mandatului imperativ, uitând în totalitate de conceptul de suveranitate care aparține în exclusivitate poporului și potrivit căruia nimeni nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.

„Chiar dacă atât organele procuraturii, cât și justiția îi sunt subordonate lui Vladimir Plahotniuc, considerăm necesară exercitarea în continuare a presiunii pe instituțiile de stat care, conform legii, trebuie să fie independente și să acționeze în interes public, și nu în interesul unor oligarhi care au preluat prin uzurpare puterea de stat”, susține PAS.

PAS a depus la Procuratura Generală la data de 21 septembrie un denunț împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc, solicitând tragerea acestuia la răspundere penală pentru uzurparea puterii în stat.