Centrul de Sănătate Publică Chișinău a recepționat 4370 de doze de vaccin tetravalent GARDASIL pentru tipurile Papilloma Virusul Uman (HPV) – virus responsabil de majoritatea formelor de cancer anogenital – și anume HPV 6, 11, 16 și 18, producător SUA. Acest vaccin este indicat pentru prevenirea apariției leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin.

Vaccinul GARDASIL este planificat pentru fetițele de 10 ani (a.n. 2007) – prima doză. În scopul prevenirii apariției bolilor provocate de HPV, sunt disponibile vaccinuri anti-HPV pentru tipurile frecvent răspândite și periculoase. Vaccinul oferă protecție maximă împotriva tulpinilor de HPV la care persoana a fost vaccinată și nu a fost expusă infectării în trecut”, se arată în comunicatul instituției.

Până la etapa actuală sunt identificate peste 200 tipuri de HPV. Agenția Internațională pentru Studii în domeniul Cancerului (IARC) distinge 12 tipuri de HPV cu risc înalt oncogen. Ca tulpini deosebit de periculoase sunt catalogate tulpinile HPV 16, HPV 18 și cele mai frecvente tulpini cu risc oncogen scăzut – HPV 6 și HPV 11.

Lucrătorii medicali din instituțiile medico-sanitare publice și private urmează a fi instruiți la capitolul implementării vaccinării anti-HPV.

Organizația Mondială a Sanatății (OMS) pledează pentru sporirea gradului de responsabilitate și obligativitate a cetățenilor, în procesul de vaccinare a populaţiei, or, profilaxia este cea mai sigură metodă de combatere a bolilor infecțioase.