Poliția spune NU Violenței față de femei și fete în cadrul campaniei de sensibilizare, lansate la nivel global, „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Forțele de ordine au postat povestea emoționantă a unei minore, care are rolul de a sensibiliza opinia publică.

„Salut. Eu sunt Ana. Mama mea biologică m-a abandonat când aveam doar doi ani, lăsându-mă în grija tatei care consuma alcool. M-a crescut mama vitregă, căreia îi spun mamă. Când am împlinit nouă ani, tatăl meu, fiind iarăși beat, m-a bătut, după care cu obiect fierbinte m-a ars pe braț și pe picior. Mama mea a anunțat imediat poliția și a avut grijă de mine. În prezent, eu locuiesc cu mama mea, iar tatăl meu trăiește departe de noi”.

Conform datelor statistice, în Republic Moldova 6 din 10 femei sunt agresate, cele mai des în cercul familiei. În același timp, violența în familie deseori rămâne în tăcere, nefiind percepută ca o crimă, victima suferind luni sau chiar ani de zile.

În același timp, în 10 luni ale anului curent, au fost înregistrate 2481 cazuri de violență în familie, dintre care 775 au fost examinate conform Codului penal (vătămare corporală medie, gravă, inclusiv deces), iar 1706 conform Codului contravențional ( vătămare ușoară și neînsemnată), iar 611 femei și 44 fete au devenit victime ale acțiunilor violente comise de agresori. În vederea asigurării protecției victimelor violenței în familie, în perioada 16 mai – 31 octombrie 2017, Poliția a eliberat 1643 ordine de restricție de urgență, în privința agresorilor familiali.